Hvis Danmark skal gøre sig håb om at redde de fagligt svage elever i folkeskolen, kræver det en historisk satsning på de svageste skoler.
Det er i første omgang ikke eleverne, man skal satse på, men derimod et institutionelt løft af de skoler, hvor de fagligt svage elever i dag fylder op i klasselokalerne, og hvor problemerne derfor er størst.
»Landets kommuner er simpelt hen nødt til at prioritere en social fordeling af ressourcerne. Det handler først og fremmest om at få de dygtigste ledere og lærere ud på de skoler, hvor udfordringerne er størst. Men det handler også om, at disse skoler i bredere forstand skal have adgang til de specialkompetencer, de har brug for. Det er på disse skoler, at vi ser den største koncentration af socialt udsatte børn og børn med diagnoser. Det er også her, de er hårdest ramt af inklusionsbølgen. Og som det er i dag, er de fleste kommuner ikke gode nok til at tilbyde disse skoler den specialviden, de har behov for«.
Sådan lyder opsangen fra Agi Csonka, direktør for SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd og formand for Rådet for Børns Læring, der dermed melder sig ind i den debat, som statsminister Lars Løkke Rasmussen rejste i sin nytårstale sidste søndag.
Her bebudede han, at regeringen i det nye år »vil tage fat på en særlig satsning i de skoler, hvor mange elever klarer sig dårligt«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Bliv en del af fællesskabet på Politiken
Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Prøv nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar