Det kunne også være godt, hvis kvinder havde jobs ligesom mænd og ikke bare var hysteriske og skrappe eller gjorde rent, skriver 11-årige Nellie i sit læserbrev. Foto: Disney
Foto: DISNEY/Disney

Det kunne også være godt, hvis kvinder havde jobs ligesom mænd og ikke bare var hysteriske og skrappe eller gjorde rent, skriver 11-årige Nellie i sit læserbrev. Foto: Disney

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Genlæs 11-årige Nellies kampdagsindspark: Hvorfor bager kvinderne i Anders And altid bare kage eller er sure?

Åbent brev til folkene bag Anders And-bladet fra en fast læser, der savner moderne kvinder og piger.

Debatindlæg

Dette indlæg blev bragt første gang i 2017.

Jeg er en pige på 11 år, der holder meget af at læse Anders And-blade. Men lige på det seneste er der noget, der er begyndt at irritere mig. Jeg synes, at der næsten ikke er nogen kvinder i Anders And, og de kvinder, der er, er enten onde eller har en birolle. Alle hovedpersonerne er mænd.

De få kvinder, der er med, er på en helt speciel måde. Deres personlighed er meget hysterisk, strid og skrap. Mange af de historier, som Andersine er med i, ender for eksempel med, at hun jagter Anders eller andre hysterisk gennem byen. De går med høje hæle og oftest i lyserødt, pink og lilla tøj. De skal se flotte ud, have pænt tøj, sløjfer og halskæder. Også når de gør rent eller er på en gård.

Mange af de historier, som Andersine er med i, ender for eksempel med, at hun jagter Anders eller andre hysterisk gennem byen

Det er, som om de er lavet til, at man skal kigge på dem. De fleste kvinder, som har en rolle, som for eksempel Andersine, Minnie Mouse og Nora Malkeko, har ikke arbejde. Det eneste, de rigtig laver, er at lave mad, bage tærter til deres kærester og gøre rent.

Det er mænd, der har de vigtige jobs og tjener penge. Jobs som borgmester, hemmelige agenter, bankdirektør og politidirektør. Det er ikke bare hovedpersonerne, der er mænd. Når man ser folk rundt omkring i Andeby, så er der mange flere mænd end kvinder. Mændene kan godt bare gå på gaden med en mappe i hånden. Men kvinderne har børn rundt om sig, går med indkøbsposer, eller de står og banker tæpper eller gør noget andet rent.

Der er en historie i Anders And, som hedder ’Du gådeste’ hver uge. Der er altid er et mysterium, der skal løses. I ’Du gådeste’ sker det tit, at en kvinde, der enten har haft indbrud eller er blevet bestjålet, sidder og græder. Så kommer Anders And eller Mickey Mouse og ordner det. Grunden til, at jeg ikke synes, at det er godt, at det tit er en kvinde, der bliver bestjålet, er, at de fremstiller kvinder som meget svagere end mænd. Mændene græder heller ikke.

Det er jo ikke, fordi at Anders And foregår i fortiden. Der er mange forskellige ting med fra nutiden som for eksempel Harry Potter og ’X Factor’. Anders And har selv forandret udseende og personlighed gennem tiden. Men der ikke blevet forandret på det med forskel på kvinder og mænd.

Det kunne være fedt, hvis Minnie og Andersine kunne blive lige så meget hovedpersoner som Mickey og Anders. Man kunne ændre, at de ikke altid skulle gå i høje hæle og lyserødt tøj, og at de var gode til noget andet end at gøre rent og bage kager til deres kærester. Det kunne også være godt, hvis kvinder kunne have de samme jobs som mænd. De behøver heller ikke at være så hysteriske og skrappe.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce