Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Peter Hove Olesen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Skræmte forældre bør snakke med sundhedsplejersken om hpv-vaccinen

Sundhedsplejersken har sin gang i stort set alle danske børnefamilier, så hvorfor ikke lade dem tage snakken, når lægen ofte er for langt væk?

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tilslutningen til hpv-vaccinationen i Danmark er faldende. Mange forældre er bekymrede over presseomtalen, og på Facebook og andre sociale medier deles skræmmehistorier om bivirkninger heftigt, uanset om der er evidens for dem eller ej.

Det gør det meget svært for forældrene at træffe et oplyst valg eller fravalg, for de færreste forældre er klar over, hvor alvorlige eller udbredte hpv-forårsagede kræftformer egentlig er.

Forældrene opfordres til at tage snakken med egen læge, men mange når slet ikke ned til lægen med deres bekymringer. Der er derfor brug for en dialog og informationsindsats, der når familierne, hvor de er i hverdagen. Sundhedsplejersken kan løse denne opgave.

Sundhedsplejersken vil gerne gøre en lige så stor indsats i forhold til hpv-vaccinen

Sundhedsplejersken er uddannet i børnevaccinationsprogrammet og informerer allerede tidligt i barnets liv forældrene. Hun er uddannet til kommunikation i spørgsmål om sundhed og trivsel – et felt, som kræver dialog, især når forældrene udtrykker bekymring.

Sundhedsplejersken er således i stand til at italesætte og informere både om virkning og bivirkning af vaccinen ud fra evidens på en måde, så det bliver forståeligt for familierne.

Sundhedsplejersken har sin gang i stort set alle danske børnefamilier, og der er – også kulturelt – opbygget et tillidsforhold mellem forældre og sundhedsplejerske.

Dette tillidsforhold bliver fundamentet for det arbejde – herunder også det forebyggende – der udføres i familierne. Sundhedsplejerskens indsats har således stor betydning for den vaccinationsindsats, der gennemføres allerede fra barnets 3. levemåned.

Sundhedsplejersken vil gerne gøre en lige så stor indsats i forhold til hpv-vaccinen. Den vaccine får barnet først i 12-års alderen, hvor sundhedsplejersken ikke har så stor adgang til forældrene, og derfor skal der skabes et forum for dette, eksempelvis på forældremøder på folkeskolens mellemtrin.

Sådanne forældremøder kan bruges til en dialog om fordele og ulemper ved vaccinen, til oplysning om, hvad hpv-virus egentlig er, og man kan med fordel også bruge møderne til generelt at informere forældrene om de sundheds- og trivselsudfordringer, unge møder i den ofte turbulente pubertetsperiode, for eksempel om seksuel og mental sundhed.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden