Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)
Foto: Jørn Villumsen/Politiken-Tegning

Tegning: Jørn Villumsen (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Dokumentarinstruktør og formand for Refugees Welcome: Farlig TV2-dokumentar gør mere skade end gavn

I forsøget på at skabe en afslørende fortælling om det illegale liv i Danmark rammer TV2's dokumentar helt ved siden af på en række væsentlige punkter og bidrager til en yderligere dæmonisering og polarisering af samfundet.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi har som henholdsvis formand for Refugees Welcome og dokumentarist med daglig færden i illegale miljøer i Danmark tilsammen 15 års erfaring med det illegale miljø i Danmark, heriblandt afviste asylansøgere.

Vi har set første afsnit af TV2’s dokumentar 'Illegal i Danmark' og er rystede over den vinkling, der er foretaget, og de nyhedshistorier, der efterfølgende kører på baggrund af dokumentaren.

Konklusionen er, at dokumentaren og de efterfølgende nyhedshistorier ender med at gøre mere skade end gavn

Præmissen om, at der findes en underverden af løgne og konstruktioner både blandt migrantarbejdere og asylansøgere er vi ikke uenige i. Det er ikke noget nyt og har altid været en del af den verden, som flygtninge og migranter færdes i.

Det er fint, at det belyses, så vi kan diskutere flygtninge og migrantpolitik på et oplyst grundlag. Det ligger os meget på sinde at modvirke den lovløse og rettighedsløse situation, som man befinder sig i uden papirer.Alligevel er måden, som TV2 har gjort det på, stærkt kritisabel. Blandt andet kan nævnes:

  • Dokumentaren er en dramatisk systemhistorie og et eksperiment. Over 30 dage følger vi en nigerianer og en pakistaner, der er fløjet ind for at infiltrere det såkaldte illegale miljø. Som seer præsenteres vi kun for interview med de to muldvarpe, der virker sympatiske, og derudover med politiet, Udlændingestyrelsen og en universitetsforsker. De mennesker, som de møder, er reduceret til endimensionelle kynikere eller naive hjælpere, og dermed er de meget nemme at tage afstand fra. Hvor er de menneskelige skæbner og de virkelige historier, som kan skabe empati og forståelse?
  • Dokumentaren informerer ikke om forskellen mellem migrantarbejdere og afviste asylansøgere. I introen figurerer afviste asylansøgere, men i udsendelsen er det to migrantarbejdere, som man følger. De er ikke repræsentative ift. de store flygtningegrupper fra Syrien, Afghanistan, Somalia, Eritrea osv., der oftest har et reelt asylmotiv. De to muldvarpe har ikke taget en lang og farefuld rejse med menneskesmuglere og masser af mistillid, de er ikke traumatiserede af krig og overgreb, og de risikerer ikke forfølgelse, hvis de rejser hjem.
  • Vi ser ikke alle dem, der ender med at spænde ben for sig selv, fordi de ikke kan finde rundt i løgnene, og som ville have større chance for asyl, hvis de havde fortalt deres rigtige historie. Vi ser ikke de sårbare unge, der selvskader sig i de sene nattetimer, det store savn og den sorg mange går med, eller de psykiske problemer og traumer mange lider under. Vi får ingenting at vide om de samfund, som mange af de afviste asylansøgere kommer fra, hvor mistillid til autoriteter og korruption hersker. Uden forståelse for alt dette skaber vi større grøfter i samfundet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

  • Dokumentaren er – også gennem TV2 Nyhedernes vinkling – medvirkende til at skabe misvisende nyheder, og den spiller på forargelsen i stedet for at skabe forståelse for, hvorfor dette miljø og denne grove udnyttelse af mennesker opstår. F.eks. har Inger Støjberg allerede reageret ved at opfordre folk til at anmelde mistænkelige udlændinge. TV2 har i forbindelse med dokumentaren lavet en optælling af 500 afslag, hvor halvdelen er givet på grund af troværdighed. Det bliver til en udbredt nyhedshistorie om, at halvdelen af asylansøgere lyver - lidt af en skævvridning af den komplicerede troværdighedsvurdering i asylsager.

Konklusionen er, at dokumentaren og de efterfølgende nyhedshistorier ender med at gøre mere skade end gavn. Den medvirker til en større dæmonisering og generalisering af afviste asylansøgere og illegale personer i Danmark, og den er med til at skabe mere forargelse og polarisering i en tid, hvor vi har brug for mere oplysning og forståelse.

Hvordan kan man komme problemet til livs? For at forebygge de falske asylhistorier er der behov for uafhængig rådgivning til asylansøgere i starten, så ansøgerne forstår, at man som regel kommer længst med sin ægte historie. Og den bedste opskrift mod den illegale verden er at gå efter dem, der udnytter de illegale frem for at jagte de illegale selv – ligesom med prostitution.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden