Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Debatindlæg om Myanmar: Aung San Suu Kyi skal beholde sin nobelpris. Folk, der kræver andet, er ikke nok inde i situationen

Man er nødt til at kende til den komplekse situation i Myanmar, før man kan drage konklusioner.

Debatindlæg

Vi skal ikke kræve, at Aung San Suu Kyi afleverer sin nobelpris. I forgangne uge har mange både herhjemme og i udlandet krævet, at hun leverede sin nobelpris tilbage, som hun fik for at kæmpe for menneskerettigheder i Myanmar.

Men dem, der holder hende ansvarlig for fordrivelsen af det muslimske rohingya-mindretal, kender ikke nok til den komplekse situation i landet. De bør i stedet sætte sig ind i, hvad der er ved at ske i Myanmar, før de drager en forhastet konklusion.

Ataullah Abu Ammar Jununi er en pakistansk født rohingya-jihadist, som er vokset op i Saudi-Arabien. Han er leder af gruppen Arakan Rohingya Salvation Army (Arsa), der har dræbt mange soldater i Myanmar i håb om, at militæret ville overreagere. Det gjorde det så også. Disse jihadister har forbindelse til Al-Qaeda og Isis.

Rohingya-jihadisterne udnytter situationen i Myanmar og er i gang med at radikalisere en del unge og marginaliserede rohingya-muslimer. Jununis gruppe har taget ansvaret for at have dræbt 12 politifolk, en del børn af hinduer og nogle buddhister i sidste uge i august, hvilket var startskuddet til den nuværende krise.

Myanmar er ikke Danmark. Man inviterer ikke på dialogkaffe, man reagerer med magtanvendelse

Den samme gruppe står også bag tidligere angreb. Myanmar er ikke Danmark. Man inviterer ikke på dialogkaffe, man reagerer med magtanvendelse. Det kan man kritisere. Men danske politikere går i selvsving, når de forlanger, at man tager nobelprisen fra Aung San Suu Kyi.

Også journalisten Mette Holm gav i Deadline på DR 2 Aung San Suu Kyi skylden, ligesom Mogens Lykketoft i Radio24syv har beskrevet buddhisterne i Myanmar som værende racistiske og fascistiske.

Aung San Suu Kyi har besluttet sig for at blive vred på jihadisterne. Og det var pokkers, at militæret reagerede så voldsomt. Men der er en anden side af historien, som ikke er kommet frem.

Hvordan ville danske politikere reagere, hvis 12 politibetjente og lige så mange uskyldige civile blev dræbt af nogle jihadister? Det er et hypotetisk spørgsmål i Danmark, men det er en realitet i Myanmar.

Den militære junta mener, at det er de samme militante jihadister, der brænder landsbyer af. Ifølge Aung San Suu Kyis eget udsagn er der spredt et isbjerg af misinformationer.

Det vigtigste er at kende hele sandheden. Under Muhammed-krisen blev Danmark dengang dømt på grund af en halv sandhed. Derfor burde danske politikere være de første til at være påpasselige.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce