0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Region Hovedstaden: Med tiden skal Sundhedsplatformen nok blive en succes

I Danmark er vi endnu ikke noget digitalt fyrtårn, men når først systemerne er kørt i stilling, skal vi nok nå dertil. Det viser erfaringen fra 1.100 andre hospitaler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Foto: Jens Dresling (arkiv)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

15.000 læger, sygeplejersker, it-folk og ledere fra hele verden var for nylig samlet i Wisconsin, USA, for at høre om vores fælles it-rygrad, Epic-systemet. Altså det system, som vi i Danmark kender som Sundhedsplatformen.

Og nej. Mødet var ikke den rene kattejammer af vrede og frustrerede klinikere. Tværtimod stod det klart, at vi med Sundhedsplatformen er blevet del af et progressivt og internationalt fællesskab, der, trods udfordringer, skaber resultater til gavn for patienterne.

Epic-systemet bruges i dag på flere end 1.100 hospitaler. Mest i USA, men også i Europa. Finland går med i 2019 med et stort antal hospitaler, ligesom 2 hospitalssystemer i London og 1 i Schweiz for nylig har skrevet kontrakt. Over 190 millioner patienter vil således få deres behandling understøttet af Epic’s it-platform.

Utilfredsheden falder med tiden, og resultaterne vil med tiden tale sit tydelige sprog

Lad mig slå fast, at alle hospitaler, der bruger Epic-systemet, har oplevet udfordringer. F.eks. at elektroniske patientjournaler skaber utilfredshed blandt lægerne. Eller at lægerne oplever, at de mister tid til patienten, dels fordi det tager tid at komme ind i rutinen med et nyt system, dels fordi kravene til dokumentation i det moderne sundhedsvæsen stiger, hvilket Epic-systemet tager højde for.

Vi hørte om disse frustrationer på kongressen i Wisconsin. Men først og fremmest stod det klart, at utilfredsheden falder med tiden, og at resultaterne med tiden vil tale sit tydelige sprog.

Det er Cambridge University Hospital i England et eksempel på. De gik på Epic-systemet i efteråret 2014 og fik en så hård medfart (også i medierne), at de blev sat under tilsyn af de engelske sundhedsmyndigheder.

I dag har de vundet en national digital kvalitetspris, og det britiske sundhedsvæsen har udpeget dem som digitalt fyrtårn.

Der er vi ikke endnu. Men når vi i november har fået alle hospitaler i de to sjællandske regioner med om bord, når systemet er blevet tilpasset den enkelte bruger, arbejdsgangene er justeret, og rutinerne er indarbejdet, så kommer vi også dertil. Det viser erfaringen fra de 1.100 andre hospitaler.

Udgifterne til Sundhedsplatformen har i øvrigt optaget mange, og regnestykket for turen til Wisconsin er nok ingen undtagelse. Derfor kan jeg fortælle, at vi var knap 60 af sted fra Danmark og betalte ca. 3.700 kr. per deltager for kongressen, ca. 6.000 kr. for flybilletten og tilsvarende for overnatningerne. Så i alt omkring 20.000 kr. per person.

For de penge fik vi som relativt nye brugere af Epic-systemet en enestående mulighed for at tale med Epic og deres kunder om de udfordringer og muligheder, som vi hver især oplever.

Og læren, vi tager med os hjem, er, at selv om udfordringerne indimellem kan virke uoverstigelige, så kan vores patienter i sidste ende være trygge ved, at vi er i fuld gang med at fremtidssikre vores sundhedsvæsen – til gavn for os alle.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage