0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Studerende mor: Vi er mange enlige forældre, der helt usynligt bliver hjemløse efter en skilsmisse

Da min søn var to måneder, kuldsejlede det forhold, jeg havde til hans far. Jeg måtte pendle til mit studie i København fra mine forældre i Jylland og boede rundt omkring med en meget mere sårbar bagage: Min søn.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Privatfoto

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er en stor stigning i hjemløshed blandt unge og kvinder, viser VIVES rapport fra september 2017. Det mest foruroligende ved rapporten er det mørketal, der ligger i den usynlige hjemløshed – den hjemløshed, hvor man ikke er på gaden, men bor på venner og bekendtes sofaer.


Problemet er så stort, at satspuljeforliget valgte at afsætte 870 mio. over de næste fire år til socialt udsatte borgere, hvoraf bl.a. hjemløse er udpeget som fokusgruppe.

Om den usynlige hjemløshed hører ind under her, fremgår ikke. Den usynlige hjemløshed bliver nemt glemt, når man snakker hjemløshed, selv om det kan have store konsekvenser for dem, der rammes – og alle tal viser, at det rammer bredt grundet den store boligmangel i (eksempelvis) København.


Jeg er selv en af dem, som har været ramt af usynlig hjemløshed. Da min søn var to måneder, kuldsejlede det forhold, jeg havde til hans far, og boligjagten gik i gang.

Den varede i ti måneder og bød på seks forskellige boliger af varierende kvalitet. I den periode havde jeg et længere ophold i Jylland hos mine forældre, selvom jeg studerede i København og måtte tage toget frem og tilbage hver uge.

Jeg havde ikke økonomi til at investere i en fast bolig og var hensat til den jungle af et boligmarked, der hersker i København, men med en meget mere sårbar faktor i bagagen: min søn.

Jeg endte derfor med at tage forbi Københavns kommune, hvor jeg fik ret klar besked: Hvis du står helt uden tag over hovedet, kan kommunen tilbyde dig nødbolig et vilkårligt sted i Danmark for 10-16 dage. Derefter skal du have fundet en bolig.

Så længe du er villig til at flytte til en kommune i betragtelig afstand fra uddannelse/arbejde, kan dette godt lade sig gøre. For mig ville det have betydet et uddannelsesstop, da jeg ikke kunne være alene med min søn og pendle halvanden time til og fra studie – eller få det til at løbe rundt på en SU for den sags skyld.

Kommunen opfordrede mig direkte til at flytte tilbage til Jylland, selvom mit studie som sagt lå i København. Var jeg ikke stødt på Forælder Fonden havde jeg enten ikke færdiggjort mit studie, fordi jeg i stedet var flyttet til Jylland.

Eller også havde jeg boet i skiftende, tvivlsomme, kortsigtede boliger de resterende fire år af min uddannelse – og dermed udsat min søn for utallige bolig- og institutionsskift.