0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Lærere og lærerstuderende: Opdragelse af vilde drenge og stille piger giver karakterforskelle i folkeskolen

Et af de store ligestillingsproblemer i Danmark er, at drenge får lavere karakterer end piger ved folkeskolens afgangsprøve.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning
Foto: Anne-marie Steen Petersen/Politiken-Tegning

Arkivtegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskellen starter mange år før skolen, hvor drenge bliver rost for at være vilde, mens piger socialiseres til at være stille. I børnehaven bliver piger og drenge tilbudt forskellige former for aktiviteter; piger bliver bedre finmotorisk, fordi de tegner, mens drengene laver mere vilde og konkurrenceorienterede aktiviteter. Når børnene så kommer i skole, er drengene væsentligt dårligere til at sidde stille og høre efter, mens pigerne gennem flere år er blevet forberedt på skolestart.

Det er almindeligt kendt, at der ved folkeskolens afgangsprøve er et gab mellem piger og drenge – i pigernes favør. Forskellen mellem drenge og pigers karakterer ved folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik er vokset fra 0,6 karakterpoint i 2007 til 0,8 karakterpoint i 2017.

Læreruddannelsen mangler et obligatorisk modul på læreruddannelsen i normkritisk pædagogik

Det betyder, at drengenes karaktergennemsnit nu ligger på 6,4, mens pigers ligger på 7,2. Nogen påstår, at prøveformen er indrettet til piger, eller at der er et særligt maskulinitets-ideal på skolerne, hvor det er sejt at være sløset med sit skolearbejde. Vi tror ikke, prøveformen er særligt indrettet til piger, vi mener derimod, at vores samfund er med til at gøre pigerne mere klar til prøverne end drengene. Forskelsbehandling på baggrund af køn er desværre stadig til stede overalt i vores verden, men det kan der godt ændres på. De to køn er stereotyper, som er med til at begrænse os som mennesker og putte os i trange kasser. For at sikre mere mangfoldig tilgang til køn, må der handles politisk.

Mange forældre, pædagoger og lærere forskelsbehandler børn på baggrund af køn, ikke af ond vilje men pga. manglende viden. De adskiller sig sådan set ikke fra resten af befolkningen på dette område. Vi kender stadig til fædre, som ikke vil have, at deres sønner leger med neglelak. Eller mødre som bliver sure, hvis deres døtre har fået mudder på det nye tøj. Mekanismer, der er med til at fortælle børn, at der er en rigtig måde at være dreng og pige på. Det bør være i alles interesse, at alle børn klarer sig godt ved folkeskolens afgangsprøve. Den kønsmæssige skævvridning skal ændres! Den går også ud over pigerne, som i stigende grad får stress og angstdiagnoser – måske fordi det forventes, at de skal klare sig godt hele tiden?

Læreruddannelsen mangler et obligatorisk modul på læreruddannelsen i normkritisk pædagogik. Derudover mangler der efteruddannelse til alle de lærere, der allerede nu har deres gang i folkeskolen. Lad os derfor sikre, at Danmark tager et ambitiøst skridt og ændrer karaktergabet mellem drenge og piger i folkeskolen. Vi har brug for politisk handling, så politikerne sikrer lige muligheder til alle børn og unge, uanset køn. Køn må aldrig være en begrænsende faktor for den enkeltes liv og muligheder i Danmark.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere