0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Dennis Nørmark: Nu må politikerne forholde sig til, om prisen for et reddet menneskeliv er for høj

Coronakrisen er forspillet til den nødvendige diskussion om sundhedsprioriteringer, som vi alt for længe har udskudt.

Philip Ytournel/POLITIKEN
Foto: Philip Ytournel/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For en del sundhedsøkonomer minder coronakrisen om den kendte molbohistorie, hvor de gæve bønder vil jage en stork væk fra marken, fordi den træder kornet ned. De sætter først hyrden på opgaven, men da de indser, at hyrden vil trampe endnu mere korn ned med sine store fødder, beslutter de alle otte sig for at tage markleddet af, sætte hyrden op på det og i samlet flok vade ind i kornet og jage fuglen væk.

Advarslen fra sundhedsøkonomer, Cepos, overvismænd og en række andre bekymrede iagttagere er, at man – ligesom molboerne burde have gjort – lige nu bør overveje, om ikke kuren mod covid-19 kan blive værre end sygdommen selv.

Som professor Kjeld Møller Petersen udtaler til Kristeligt Dagblad, er det »godt nok nogle dyre liv«, vi er i gang med at redde, og, som han uddyber senere til Berlingske, »hvis den høje pris var normalen ved nye behandlinger, så ville det slå bunden ud af økonomien i sundhedsvæsenet«.

Prisen er i nogle beregninger opgjort til næsten 21 millioner kroner per reddet liv. Tallet baserer sig på, at en nedlukning vil koste samfundet 75 milliarder kroner og på Sundhedsstyrelsens scenarier for, hvor mange der vil dø. Ifølge den beregning vil vi kunne redde 3.640 mennesker, der ellers ville dø. Til sammenligning kostede influenzaen sidste år 1.644 danskere livet uden at vi gjorde noget som helst, der lignede de tiltag, vi har igangsat nu.

Der er snesevis af diskussioner omkring disse beregninger, som er baseret på, hvad vi indtil videre ved, og nogle mener, at det vil være langt dyrere for økonomien ikke at gøre noget.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts