I denne krise, hvor mennesker i den velstillede del af verden har ekstra brug for at slå tiden ihjel med film og tv-serier, stiger streamingforbruget, og det har fået EU til at opfordre Netflix, Apple TV+ og andre tjenester til at skære 25 procent af deres bitrate (billedopløsning) for at lette presset på nettet.
Så i foreløbig 30 dage må streamingforbrugerne finde sig i, at de ikke kan se film og tv-serier i HD-opløsning, hvilket næppe kan betragtes som et seriøst tab, tiderne taget i betragtning. Som ved en række andre begrænsninger forårsaget af krisen giver EU’s henstilling til streamingtjenesterne om at sænke dataforbruget måske anledning til at tænke nyt, og det gælder ikke mindst Politikens kulturredaktion.
Ganske vist bragte Politiken i 2018 en artikel med overskriften ’Internettet forurener lige så meget som flytrafikken: Streaming af film er en overset klimasynder’, men det har ikke siden forhindret bladets kulturredaktion i flittigt og ukritisk at anmelde og anbefale film og især tv-serier fra Netflix, Amazon og HBO.
Problemet, som nu også EU er blevet opmærksom på, er, at de datacentre, streamingtjenesterne benytter sig af, bruger en frygtelig masse strøm både til at nedkøle serverne, så de ikke overophedes, og til at sende deres produkter ud til forbrugerne i høj opløsning (HD-kvalitet). Når man streamer en film, bliver de nødvendige data via lyslederkabler hentet med en hastighed på 200.000 kilometer i sekundet, hvilket kræver store mængder energi – så store, at verdens datacentre hvert år bruger ca. 200 terrawatt-timer el, hvilket er mere end det nationale forbrug i et land som Iran.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar