0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.
Denne artikel er delt af Susan Knorrenborg. Som Politiken-abonnent kan du ubegrænset dele artikler med dine venner og familie.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Journalist: Historien om Pia Olsen Dyhr skygger for folkeskolens egentlige problem

Det største trussel mod folkeskolen er ikke, at Pia Olsen Dyhr (SF) har indskrevet sin teenagedatter på en privatskole. Det virkelige problem er, at kommunale SF-politikere lukker små folkeskoler på landet og erstatter dem med friskoler for at spare penge.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jesper Houborg
Foto: Jesper Houborg

Fællesskab. En folkeskole kan skabe et rummeligt fællesskab med plads til alle børn, mener Ditte Jensen. Foto: Jesper Houborg

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Vi er mange, der har klamret os til SF i troen på, at partiet kan løfte folkeskolen ud af den triste spiral af stigende klassekvotienter, desillusionerede lærere og børn, der for længst skulle være visiteret til et specialtilbud.

Derfor gør det også ondt at se Pia Olsen Dyhr vælge folkeskolen fra. Men lad os være ærlige. Lige meget, hvor idealistisk man er, gambler man ikke med sine børns ve og vel.

Desværre skygger historien om Pia Olsen Dyhr for folkeskolens egentlige problem: Kommunernes afvikling af de små folkeskoler på landet.

Kampen om folkeskolen handler nemlig ikke om enkeltpersoner. Og den foregår ikke primært i Storkøbenhavn, selv om politikere og journalister ynder at fremstille det sådan. Ifølge en analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd, der udkom 26. august i år, er antallet af børn, der bliver sendt i privatskole frem for folkeskole, vokset støt de seneste år. I øjeblikket er fordelingen cirka 80/20. Stigningen er størst i land-, provinsby- og oplandskommunerne. Så lad os for en kort bemærkning fjerne blikket fra Rådhuspladsen.

Ude i landkommunerne har politikere, herunder repræsentanter for SF, travlt med at afvikle folkeskoler og indføre fri- og privatskoler. Et konkret eksempel er Skanderborg Kommune, hvor et flertal bestående af SF, Socialdemokratiet og Radikale vil nedlægge de små folkeskoler på landet. I stedet er forældrene og landsbyfællesskaberne omkring de små skoler blevet tilbudt at åbne friskoler i lokalerne. Rationalet er, at mens de små folkeskoler er kommunalt finansieret, er friskolerne primært statsfinansieret. Og ved at nedlægge folkeskolerne og erstatte dem med friskoler sparer kommunen penge.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Du er der næsten

Du behøver ikke et abonnement for at læse artiklen. Det eneste, du skal gøre, er at oprette en profil, og så kan du læse videre.

Opret profil

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts