Forleden dag havde min klasse besøg af en præst i undervisningen. I samtalen med ham opførte mine elever sig på en måde, jeg ikke altid ser i min normale undervisning. De turde række hånden op og stille ’dumme’ spørgsmål og give skæve svar. Det stod i skarp kontrast til den almindelige undervisning, hvor de samme elever holder sig til de sikre og kendte svar. Det, som sikrer deres karakterer og gennemsnit.
For mig som gymnasielærer er der ingen tvivl om, hvad årsagen er: 7-trins skalaens fokus på fejl dræber elevernes mod til at turde at sprænge rammerne, tænke kreativt og præsentere deres egne gode ideer i undervisningen. Frygten for at fejle overskygger deres mod til at fejle. Og jeg kan ærlig talt godt forstå mine elever.
7-trins skalaen afløste 13-skalaen i 2007. Mens den ældre skala fokuserede på den overordnede præstations positive elementer, er 7-trins skalaens karakterer primært baseret på en opregning af mangler i opfyldelsen af de faglige målsætninger – fra uvæsentlige mangler over mindre mangler til adskillige mangler. Med andre ord: Vi giver karakter ved at tælle fejl i elevernes opgave.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar