0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Formand for Europabevægelsen: Sexistisk behandling af Ursula von der Leyen er skandaløs

Patriarkalsk diplomati. Sexisme på højeste plan. Det er de udtryk, jeg vil bruge om onsdagens hændelse i Ankara.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Arkivtegning: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, samt EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, rejste til Ankara i Tyrkiet for at mødes med Tyrkiets præsident, Recep Erdogan. For rullende kameraer gik de to mænd over til to stole, satte sig i dem, mens EU’s kommissionsformand, Ursula von der Leyen, stod tilbage, måtte sige et forbavset ’Ehm’ og blev placeret i en sofa 2-3 meter fra de to mænd. Hændelsen er ikke blot sjusk eller dårligt design. Det er velplanlagt tyrkisk sexisme. Ved tidligere møder har Jean Claude-Juncker, Donald Tusk og Erdogan siddet ved siden af hinanden.

Alle kvinder, der er eller har været i nærheden af magten, ved, at der skal noget ekstra til. Mere mod. Mere forberedelse. De har oplevet, at mænd stjæler deres pointer og tager al anerkendelse. Måske netop derfor gør det ondt på mig, at repræsentanterne på mødet bogstavelig talt er blevet siddende i deres fastlåste kønsroller og har diskuteret EU’s traktat artikel 2, der netop bl.a. omhandler ligestilling mellem mænd og kvinder, og mens man har diskuteret det faktum, at Tyrkiet har trukket sig fra Istanbul-konventionen. Istanbul-konventionen er en konvention, som aktivt skal forebygge vold mod kvinder. I Tyrkiet ser man en stigning i antallet af kvinder, der bliver slået ihjel, mange af dem i hjemmet.

Tallet lå i 2020 på over 300 kvinder, men civilsamfundsorganisationer mistænker tallet for at være højere, for en del af mordene bliver formentlig kategoriseret som selvmord. I en verdensorden, hvor de liberale retsstatsværdier ifølge organisationen Freedom House helt beviseligt har været på retræte i mindst et årti, bør EU være bannerfører for værdierne i EU-traktatens artikel 2. Men det får vi svært ved, når Charles Michel opfører sig som en falsk feminist. Charles Michel skulle som det mest naturlige have undladt at sætte sig og udstillet Erdogans usympatiske demonstration. Akkurat som EU skal stille sig op for kvinders rettigheder i hele verden. De regimer, som kommissionen skal stå imod, er særligt Kina, Rusland, nordafrikanske lande og Tyrkiet. Alle lande med patriarkalske strukturer. Charles Michels team har bagefter udtalt, at mødet fulgte den diplomatiske protokol, fordi han er højere placeret i den diplomatiske orden. Han har ikke beklaget, men beklaget indtrykket. Og kun nødtvungent. Det er ikke i orden, og det skal undersøges til bunds, hvad der er gået forud. For alle kvinders skyld. Vi er i 2021.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter