Nytår er et janushoved. Her kigger folk tilbage og frem. Jeg vil gøre det samme.
I december brød helvede løs i Nordsjælland, da en skole i Græsted aflyste den årlige julegudstjeneste. Det udløste en landsdækkende opvisning i hysteri, og intet ville være lettere end at gøre sig morsom på bekostning af det.
Men måske er det også for let. Når en del kristne i Danmark i dag frygter, at kristne traditioner er på retræte, så har de ret. I de sidste par århundreder har kristendom oplevet et gigantisk tilbagetog. En spektakulær deroute. Der har været speed bumps og modeksempler, men den overordnede udvikling synes at stå klar: Et stort religionsskifte er under vejs i Danmark.
Det sker nok i slowmotion – det meste af tiden. Men det sker. Den lutherske folkekirke er på vej mod at ophøre med at være flertallets religion. Fortsætter den nedadgående spiral længe nok, vil den afgå ved døden. Ligesom det er sket for talløse andre religioner i historiens løb.
I de første par århundreder efter reformationen udgjorde kristendom samfundets livsmarv og åndedræt. Den gennemsyrede ikke blot landets styre, lovgivning og undervisning, men også verdensbilledet, menneskeopfattelsen og moralen. Men i de sidste par århundreder er kristendom over en bred front blevet trængt tilbage, og især i de seneste årtier er det gået stærkt.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar