Klar til VM? Få daglige opdateringer fra den danske lejrLæs mere

råstoffer. Interessen er stor fra udlandet, og især Kina, om de råstoffer, der er - og formodes at være - i og omkring den grøndlandske indlandsis.
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkiv)

råstoffer. Interessen er stor fra udlandet, og især Kina, om de råstoffer, der er - og formodes at være - i og omkring den grøndlandske indlandsis.

Bo Lidegaard

Balladen om de sjældne jordarter

Kina har Grønlands råstoffer i kikkerten. Danmark skal ikke se passivt til fra sidelinjen.

Bo Lidegaard
FOR ABONNENTER

Det har lige siden Anden Verdenskrig været svært for politikerne i både Danmark og Grønland at håndtere, at Grønland i flere sammenhænge er af større global betydning end resten af rigsfællesskabet.

Danske politikere har været tilbøjelige til ganske enkelt at ignorere det, og for Grønland har det været en langsom opvågnen at indse, at den internationale interesse i øen er en del af det moderne grønlandske samfunds eksistensvilkår – og primært ikke et resultat af Danmarks politik.

I disse år åbnes et nyt kapitel i denne historie. Nu fokuserer interessen på de råstoffer, der er – og formodes at være – i og omkring Grønland. Der er store interesser på spil, både politisk, strategisk og økonomisk, og der rykkes i sagen – især i Grønland og fra store globale aktører.

Det grønlandske selvstyre fik ansvaret for råstofudvindingen i 2009 og har siden udviklet området med skarpt blik for, at kombinationen af klimaforandringer, stærkt stigende efterspørgsel efter energi og råstoffer og den globale forskydning fra de gamle industrilande til de nye vækstøkonomier skaber global opmærksomhed om Grønlands råstoffer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Kom på forkant med nyhederne

For bare 1 kr. kan du blive abonnent og få hele morgendagens avis leveret digitalt hver aften til din PC, tablet eller smartphone. Du får selvfølgelig også fuld adgang til alle artikler på politiken.dk

Se tilbud

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce