0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Har vi helt opgivet de hjemløse i Danmark?

Socialt udsatte danskere har samme middellevetid som folk i de fattigste lande.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen(Arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen(Arkiv)

Kort. Gennemsnitslevetiden for socialt udsatte i Danmark er 57 år, og Danmark kan ikke blive ved med at overlade dette problem til de udsatte selv.

Poul Aarøe Pedersen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Poul Aarøe Pedersen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Normalt er der langt fra Danmark til de fattigste hjørner af Afrika.

I Susanne Biers oscarbelønnede film 'Hævnen' fra 2011, tager vi hul på fortællingen i en afrikansk flygtningelejr.

Vi følger en tavs idealist fra Læger uden Grænser, der trodser alverden derhjemme for at hjælpe en lille del af verden derude.

I Sudan står idealisten ansigt til ansigt med de sværeste skæbner - med mennesker, der er maltrakterede på krop og sjæl, eller som ikke har adgang til selv de mest basale medicinske behandlinger, og derfor bliver dødeligt syge.

Resten af filmen foregår i en lille dansk provinsflække, hvor problemerne snarere handler om mobning og moralske grænser end om liv og død.

LÆS OGSÅ

Men flere gange i fortællingen vender vi tilbage til den triste tilværelse i den sudanske flygtningelejr, og sammenklipningen er en effektiv lille fortælleteknisk detalje, som minder os om, hvor små vores 'store' problemer i Danmark er.

Men lad os foretage et sceneskift til den virkelige verden: I sidste uge offentliggjorde Rådet for Socialt Udsatte en ny såkaldt dødelighedsundersøgelse. Den viste - højst opsigtsvækkende - at gennemsnitslevetiden for socialt udsatte i Danmark svarer til gennemsnitslevetiden i flere af de fattigste afrikanske lande.

Sølle 57 år varer livet, hvis man befinder sig på samfundets bund i Danmark. Og selv om der er åbenlyse forskelle på livet i Sudan og på Sundholm (selvfølgelig!), er sammenligningen alligevel tankevækkende. For de udsatte i Danmark bliver rent faktisk ikke ældre, end de gør i et udsat land som netop Sudan.

I Danmark har vi aktuelt lidt over 5.000 hjemløse, hvoraf lidt over halvdelen bor på gader, stræder og herberger i hovedstaden. Gruppen af hjemløse er ifølge den seneste optælling svagt voksende, især er flere unge kommet til.

Den nye dødelighedsundersøgelse, som er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, er på denne baggrund grum læsning: Som Politiken fortalte i fredags, har de socialt udsatte en dødelighed, der er 7,4 gange højere end normalbefolkningen. Mens normaldanskerne kan se frem til opleve 79 somre, må de socialt udsatte altså nøjes med 57 vintre.

LÆS OGSÅ

De udsattes overdødelighed er markant for alle aldersgrupper, men ser man for eksempel på gruppen af udsatte kvinder mellem 16 og 34 år, bliver overdødeligheden næsten ubærlig: Hver gang én dansk kvinde mellem 16-34 år dør, er der 33 dødsfald blandt udsatte kvinder.

De udsatte mænd og kvinder dør af alkoholmisbrug, stofmisbrug og svære infektionssygdomme, for at nævne de mest almindelige dødsårsager.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar