Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Optøjer. Den egyptiske regerings håndtering af demonstrationerne over Muhammedfilmen viser tegn på vestlig orientering, men også vi må lære at omstille os i interaktionen med de nye demokratier.
Foto: Khalil Hamra/AP

Optøjer. Den egyptiske regerings håndtering af demonstrationerne over Muhammedfilmen viser tegn på vestlig orientering, men også vi må lære at omstille os i interaktionen med de nye demokratier.

Herbert Pundik

Vi må omstille vores syn på arabisk islam

Den politiske reaktion på Muhammedfilmen i Egypten indvarsler ny islamisk pragmatisme.

Herbert Pundik
FOR ABONNENTER

Det er for tidligt at glæde sig, men passende at skænke det opmærksomhed.

De politiske omvæltninger i Nordafrika og Egypten, der har bragt demokratisk valgte politikere til magten, har afsløret en ny tendens til politisk ansvarlighed.

I Libyens tilfælde mere håndfast, i Egyptens mere tøvende, men for begges vedkommende er der tale om udtryk for en politisk realisme, som bør begrunde en vis optimisme. Anledningen er i de to tilfælde reaktionerne på en YouTube-film om profeten Muhammed.

Såvel i Libyen som i Egypten blev angrebene på de amerikanske ambassader organiseret af radikale islamiske kræfter, der udnyttede situationen og piskede en stemning op, som ikke blot var rettet mod USA, men også mod de nye, folkevalgte regeringer.

LÆS OGSÅ

Under Hosni Mubarak, den afsatte egyptiske enehersker, ville magten være hoppet på vognen og have allieret sig med de populistiske islamiske kræfter for at demonstrere, at man sandelig var mindst lige så fornærmet over krænkelserne, som alle rettroende burde være.

Det skete f.eks. i forbindelse med Jyllands-Postens karikaturer. Massedemonstrationerne i Kairo var iscenesat af det officielle Egypten i et forsøg på at stjæle billedet fra den islamiske opposition, især de muslimske brødre.

Nu er brødrene selv ved magten. Ligesom Mubarak frygtede brødrene, har de i dag problemer med de endnu mere radikale salafister, der stod bag demonstrationerne foran den amerikanske ambassade i Kairo.

Men i modsætning til Mubarak lod brødrenes præsident, Mohammed Morsi, sig ikke terrorisere af sine radikale modstandere. Han behøvede ikke sikre sig et alibi som profetens forsvarer.

De muslimske brødre annoncerede i første omgang massedemonstrationer i protest mod Muhammedfilmen, af gammel vane, hvorefter de aflyste dem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce