Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Herbert Pundik

Det er Rusland, der spiller hovedrollen

Tilbagetrækningen af bombeflyene var et klart signal om, at også Irans interesser vil være underordnet Moskvas.

Herbert Pundik
FOR ABONNENTER

Den delvise tilbagetrækning af bombefly fra Syrien fandt selvfølgelig sted på et tidspunkt der, set fra et russisk strategisk synspunkt, var det mest fordelagtige. Det blev ledsaget af officielle russiske udtaleler, der skulle fratage enhver lyst til indblanding.

Rusland var parat til at sende flyene tilbage, eventuelt forstærke styrken hvis det skulle være nødvendigt, såfremt præsident Assad og hans iranske allierede skulle komme i vanskeligheder. Ministerpræsident Dmitrij Medvedev advarede andre mod at blande sig militært i stridighederne, da det kunne udløse en verdenskrig.

Denne advarsel var adresseret til Tyrkiet og Saudi-Arabien, der havde diskuteret planer om militær indgriben i borgerkrigen, dog på betingelse af amerikansk medvirken.

I princippet kunne Putin have fortsat bombardementerne og nedkæmpet endnu flere af Assads modstandere. Ingen ville have været i stand til at gribe ind. Men det var ikke i russisk interesse. Det ville have styrket Assads position og dermed hans shiamuslimske allierede, Iran og den libanesiske Hizbollahmilits, der i modsætning til russerne kæmpede på jorden.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce