Lukning. Der bliver ikke optaget flere studerende på klassisk græsk i 2016.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Lukning. Der bliver ikke optaget flere studerende på klassisk græsk i 2016.

Rune Lykkeberg

Kommentar: Det er en katastrofe at lukke uddannelse

Vi bliver dummere, hvis vi mister forbindelsen til vores rigtige fundament.

Rune Lykkeberg
FOR ABONNENTER

Nu bliver vi dummere. Det kan godt være, du ikke selv mærker det, og mange er ligeglade, fordi det ikke gør en forskel for dem personligt. Men et samfund er mere end en samling af isolerede mennesker, og som et fællesskab af tanker bliver Danmark dummere, efter at Københavns Universitet har annonceret, at de ikke vil optage flere studerende på klassisk græsk i 2016. Det lyder ikke voldsomt, men det vil givet vis føre til nedlæggelse af studiet.

Vores tænkning kommer fra det antikke Grækenland: Filosofien har siden Platon, Sokrates og Aristoteles været i stadig dialog med disse første tænkere. Og vi kan i dag ikke helt forstå vores egne tanker, hvis vi ikke har adgang til de oprindelige spørgsmål, som den er et svar på.

Studiet af det antikke Grækenlands sprog og samfund er således ikke kun historisk væsentligt som fundament for vores vestlige samfund. Det er også afgørende for vores forståelse af verden i dag, at vi ikke kender det sprog, som den store dialog blev indledt på, og de samfund, hvor der blev eksperimenteret med demokrati. Det er en katastrofe, at det fag på Københavns Universitet ser ud til at forsvinde. I øvrigt er katastrofe et græsk ord, som betegner et vendepunkt i en tragedie, demokrati et andet oldgræsk ord for folkestyre, og dialog er et tredje oldgræsk ord for samtale. Ikke kun vores tænkning kommer fra det antikke Grækenland. De første tragedier kommer derfra, ligesom den vestlige litteraturhistorie er en fortælling, der indledes med Homers langdigte ’Odysséen’ og ’Iliaden’.

Arven fra antikken er ikke kun noget, vi tænker over. Det er derimod noget, vi tænker med.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce