Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Dataeksplosionen omskriver samfundets spilleregler under den politiske radar

”Kend dine kunder bedre end de kender sig selv” lyder et slogan fra den voksende data-udvindingsindustri. Web 2.0-virkelighedens konsekvenser undslipper endnu politisk bevågenhed.

Kritikerskolen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Morgen i Danmark, år 2020. Køleskabs-appen giver forslag til middagsmaden og opremser tilbuddene i de lokale supermarkeder, baseret på typiske indkøbsvaner. En chip i bilen fortæller forsikringsselskabet hvor mange gange fartgrænsen blev overtrådt på vej til ungernes skole, og præmien stiger derefter. I frokostpausen kommer et skræddersyet, individuelt udvalg af nyheder frem på skærmen. Chefen tjekker arbejdseffektiviteten gennem tastaturets automatiske liste over anslag og overvåger helbred og blodtryk gennem sensorer i musen. Om aftenen tilbyder fjernsynet venligt en liste over film som passer til sindsstemningen udledt fra tweets og updates.

Vi sætter flere og flere digitale fod- og fingeraftryk. Hver opkobling til mobilnetværk kortlægges præcist af GPS-satelitter; hvert museklik på de sociale netværkstjenester afgiver varige spor. De enorme datamængder som vi genererer hver dag har så mange anvendelsesmuligheder, at den demokratiske, politiske proces knap nok er begyndt at tage stilling. Kan politikerne følge med udviklingen og fortsat holde tøjlerne, når teknologien buldrer fremad?

Kreditkort og smartphones sladrer allerede om menneskehedens vanlige mønstre. De mønstre venter blot på at blive udnyttet i politisk eller økonomisk øjemed: Revolutioner kan slås ned hurtigt, når politiet kan foregribe begivenhedernes gang gennem analyse af digital adfærd. Hvis og når genom-kort bliver tilgængeligt på individplan, vil biologisk krigsførelse træde ind i en helt ny tidsalder. Demokratiske valg og præferencer bliver forudsigelige ned på husblok-niveau. Forsikringsselskaber aflurer præcist vores risikoprofiler baseret på hvor vi er digitalt aktive.

Kortlægningen af vores digitale liv er en potentiel guldgrube for firmaer, en nøgle til bedre statslige services, men kan også ændre markedet og sætte nye spilleregler i det internationale samfund. Mulighederne griber helt ind i vores dagligdags beslutninger, og det er nødvendigt at stille skarpt på konsekvenserne af de såkaldte ”big data”.

Vil vi gerne have skræddersyede tilbud, der præcist rammer vores behov? Er det ønskeligt at hverdagens og hjemmets rutiner bliver til en handelsvare blandt firmaer? Vil vi gerne ofre anonymitet for gode tilbud, eller for sundhedsjournaler der ser med når vi sover og går på arbejde? Hvordan styres markedet for informationer om adfærd og relationer?

Whistlebloweren Edward Snowden gav denne sommer den globale offentlighed indsigt i hvordan amerikanske og engelske efterretningstjenesters analyseværktøjer overvåger og analyserer digital adfærd. Mens dette åbnede debatten om ”big datas” betydning for international sikkerhedspolitik, står det langtfra klart hvor ansvaret for det boomende informationsmarked ligger, og debatten om hvilke spilleregler der bør sættes nationalt og globalt er knap påbegyndt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi er vidner til en dataeksplosion, en lavine af information som berører stadig flere dele af vores liv. I dag dannes der hvert eneste sekund ny data i en størrelsesorden der svarer til samtlige hjemmesider og databaser på hele internettet anno 1993. Dagligt skabes mere digital information end menneskeheden kumulativt skabte op til år 2000. Fremskrives denne eksponentielle vækst, regner man med at hver verdensborger i gennemsnit, fra bedstemødre til spædbørn, genererer 5200 gigabyte data i år 2020. Væksten skaber et nyt og anderledes marked, hvor ressourcer, udbud og efterspørgsel ikke opfører sig som på normale markeder.

Råmaterialet, altså datamængder, begrænses indtil videre kun af lysten til at investere i serverplads; og med Microsoft, Google og andre giganters nylige investeringer i serverfarme, ser det ikke ud til at brugerne behøver bekymre sig om pladsmangel i nærmeste fremtid. Dernæst er det kun analytikernes evne til at vride viden ud af rå og ustrukturerede datakilder, som kan begrænse udbuddet af relevante produkter og teknikker.. Hvis en algoritme viser vejen til brugbar viden om borgere og kunder, vil det udgøre en uundværlig investering for selskaber eller konkurrencestater.

Gennem stadig mere præcise analyser af store mængder af dataspor kan firmaer og institutioner med skræmmende præcision beregne vores interesser og behov, og derigennem få adgang til vores dagligdags gøremål, fritidssysler, og vennekredsens typiske komposition. Konsulentfirmaer reklamerer i dag med at ”big data” er nøglen til fremtidens markedsføring: ”Kend din kunde bedre end de selv gør det”. Markedet for digital information er stort og vokser sig større i takt med integrationen af digitale medier i hverdagen. Selv når lovgivning som den danske persondatalovforhindrer salg af oplysninger om brugere til tredjepart, kan samkøringen af tilladte datakilder, bl.a. småfilerne der lagres af vores browsere (såkaldte cookies), give private virksomheder eller offentlige instanser mulighed for at kigge os i kortene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fremtidsperspektiverne ved analysen af ”big data” udnævnes skiftevis til at være ”fantastiske” og ”ildevarslende” af eksperter. Fremvæksten af et marked for vores digitale liv og levned er dog en realitet – men fremtidens politiske rammer er her endnu ikke. Væksten i data kan betyde nye redskaber der styrker statens styring af borgerne, markedsføring som nedbryder privatlivets mure, og krigsførelse med uset præcision. Metoder til at håndtere gigantiske datamængder bliver stadigt bedre, men metoder til at håndtere og tage ansvar for disse nye niveauer af viden om mennesker mangler fortsat.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden