Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SUB/ASSOCIATED PRESS
Foto: SUB/ASSOCIATED PRESS

Auschwitz. »Jeg håber ikke, at de 'fremmede' børn, som vi har ansvaret for i dag, skal få brug for et sådant netværk, og da slet ikke, at de om 60 år skal se tilbage på de traumer, de fik i Danmark«, skriver dagens kronikør.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Skræmmende tanker på en Auschwitz-dag

Vi kan ikke redde alle undertrykte. Men vi kan opføre os ordentligt – og fundere lidt over ordet ’hjemsendelse’.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

To forhold trænger sig på hos mig. Vi markerer Auschwitz-dagen, og vi udviser hjemløse romaer. Er det, som om vi helst forholder os til fortidens forfølgelser på passende intellektuel vis og samtidig praktiserer nye?

I så fald er det ikke første gang, Danmark reagerer således. Trods kendskab til jødernes forhold i Nazityskland returnerede vi alligevel tyske flygtninge til en grum skæbne. Halvtreds år senere undskyldte og beklagede statsministeren disse handlinger. Hvis en statsminister om halvtreds år vil gentage dette, bliver det nok hans livs længste tale.

Vi er gode til at fordømme folkemord i fjerne egne. Vi begår jo ikke selv den slags forbrydelser, men det forgangne år bød ud over romaudvisningerne, asylbørnenes skæbne, ’hjemsendelse’ af uledsagede flygtningebørn, returnering af kristne irakere til forfølgelse – for at nævne nogle – også på en række enkeltsager med barske afgørelser, der klinger hult sammen med vores selvopfattelse. Kun de urimeligheder, der eksponeres i pressen, bliver korrigeret, mens de mange ’stumme’ sager dør i glemsel. Vi har voldsomme diskussioner om tørklæder, men hører ikke meget om, hvorvidt en jøde kan gå uantastet over Blågårds Plads med kalot.

Vi mindes holocaust med officielle arrangementer, og for at vise politisk korrekthed har vi udvidet minderne til at omfatte alle forfulgte folk og markere modstand mod folkedrab, især de steder, hvor det ikke skader udlandshandelen for voldsomt.

Hvert års Auschwitz-dag har sine temaer, i år er det: Kampen om erindringen med nøgleordene erindring, historieopfattelse, identitet, glemsel, mindekultur, forsoning, benægtelse, erindringspolitik, fællesskaber, historiekultur, myter, kollektiv erindring, moral, retsopgør, tabu, traumer, alt sammen fint nok. Der er baggrundsmateriale og forslag til workshops og en række officielle arrangementer, og så er det på plads. Det er alt sammen så godt og rigtigt og fortræffeligt og skal bestemt være med, men det er altså også blodig alvor, og vi skal alle passe på, at vi ikke blot parkerer vores etik på institutter og intellektualiserer den grumme virkelighed, hvorefter vi fortsætter som hidtil.

Hvordan mon asylbørnene og de ’uledsagede’ børn får det med erindring, historieopfattelse, identitet, glemsel, mindekultur, forsoning, benægtelse, erindringspolitik, fællesskaber, historiekultur, myter, kollektiv erindring, moral, retsopgør, tabu og traumer?

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden