0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Er der ingen mænd i Afrika?

På Experimentarium kan børn og voksne løse Afrikas problemer. Men hør, der mangler noget!

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Efterlysning. Der er masser af drenge og piger og kvinder på Experimentariets udstilling, men ingen voksne mænd. »Hvordan mon det kan være?«, spørger dagens kronikører.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I år er der fem år tilbage til at nå FN’s ambitiøse ’2015-mål’. De blev sat for ti år siden, da 147 statsoverhoveder i 2000 i en erklæring lovede at udrydde fattigdom og skabe bæredygtig udvikling for alle inden 2015.

Gennem sine organisationer arbejder FN målrettet på at nå målene, støttet af et utal af internationale, statslige og private organisationer. Herhjemme står Danida i spidsen, og alle de store ikke-statslige organisationer har oplysning om udviklingsmålene på deres dagsorden.

’En verden på spil’ er en stor udstilling med tilhørende pædagogiske aktiviteter på Experimentarium om 2015-målene, som de tager sig ud i Afrika. Den er spændende og nyskabende i sin form, knap så meget i sit indhold. Ligesom i den nylige Danmarks-indsamling, ’Hjælp Afrikas kvinder’, er der fokus på kvinder. Udstillingen viser et Afrika i nød, befolket af kvinder og børn. Budskabet er, at kvinder skaber Afrikas fremtid med hjælp fra Danmark. Er der mon ingen mænd i Afrika, der sammen med kvinder og børn kan udvikle kontinentet, eller er mændene en hindring for at nå de ambitiøse mål?

Målene er at udrydde fattigdom og sult, at udrydde dødeligheden hos spædbørn og kvinder, at standse udbredelsen af hiv/aids, malaria og andre sygdomme, der truer menneskeheden, at sikre grunduddannelse til alle, at fremme ligestilling og kvinders rettigheder, at sikre en bæredygtig udvikling og endelig at sørge for, at udvikling kommer til at foregå i et ligeværdigt globalt partnerskab.

Nogle mål er konkrete og målbare, mens andre er bredere og løsere formuleret. Ifølge en dansk reklamemand er målene stort set ukendte i Danmark, mens børn og voksne i Norge og Sverige kan remse dem op i søvne.

’En verden på spil’ skal gøre udviklingsmålene levende for børn i Danmark og deres forældre. Udstillingen er organiseret som et brætspil, hvor børnene er brikker og sætter sig selv på spil, og konkurrencen handler om at nå målene, inden det er for sent. »Vær de levende spillebrikker i klodens første og eneste underholdende spil om verdens uligheder«, lyder den friske opfordring. Deltagerne kan vælge enten at være ’os’ i nord eller ’dem’ i syd – i dette tilfælde Afrika. Jo mere børn deltager og sætter sig selv på spil i den konkurrenceprægede leg, som udgør lærdomsuniverset, jo mere skal de ønske at deltage i løsningen af Afrikas problemer.

Det er ikke en nem opgave at fremstille målene og vejene til deres opfyldelse på en måde, der er attraktiv og håndgribelig for børn i vores del af verden. Men lykkes det mon? Er det sjovt at være med i spillet? Er det instruktivt, og hvis det er, hvad er det så, børn lærer?

Kontinent uden mænd?
Experimentarium i København er et dejligt lyst og rummeligt sted med plads til leg, lærdom og analyse. Det inviterer og aktiverer børn og voksne. Vi besøgte udstillingen en tidlig formiddag, to kolleger fra RUC som underviser i udviklingsprocesser og -problemer på en international uddannelse, herunder også i diskussionerne om 2015-målene. Vi har børn og en af os et barnebarn, og vi synes, det er særdeles vigtigt, at de næste generationer får indsigt både i klodens rigdom og mangfoldighed og dens problemer. Vi er spændt på, hvordan det lykkes for Experimentarium at omsætte målene om bæredygtighed, udryddelse af fattigdom og bedre sundhed og uddannelse til en sanselig og udfordrende virkelighed.

Spillet finder sted i et udstillingslokale midt i Experimentarium, hvis vægge er dækket af smukke, meterhøje fotoplancher, der portrætterer Afrikas fattigdom og generelle misere. Det mest iøjnefaldende viser en kæmpe losseplads, skidt og møg, afføring og gift, hvor halvnøgne brune børn tumler rundt. Kontrasten til velfærdssamfundets regulerede legepladser og skolegårde kan ikke være større.