Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Glatføre. Lyngbyvejens kamp mod elementerne i juli 2011.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en Kronik. Kroniken er udtryk for skribentens holdning. Du kan indsende Kronik-forslag her.


Efter syndfloden bliver verden aldrig den samme

Ole Knudsen mistede sit dyrebare arkiv under skybruddet sidste år og kan først nu gøre status.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er nu et år siden, at hele mit liv ændredes totalt.

Jeg troede, at jeg havde sommerferie i vores hus på Møn, da min svigerinde Karen ringede fra København og sagde: »Den er helt gal!«. Nanna og jeg kørte hjem næste dag.

Som alle ved, regnede det en del i begyndelsen af juli 2011, og vores kælder i indre København var da også ligesom mange andre kældre blevet oversvømmet, og vi mistede opmagasinerede møbler, tæpper, bøger og noget fint gammelt julepynt. Frygtelig ærgerligt, men ikke katastrofalt.

Og mine tanker var da heller ikke på vores egen kælder, men på det store lejede arkivlokale, jeg havde i en kælder i Bredgade. Jeg kørte straks derhen, men kom ikke meget længere end til porten, hvor min udlejer stod og så trist ud. Hele hans kælder, alle hans kælderlokaler, udlejede som egne, stod under vand.

Jeg prøvede at gå ned i mit lokale, men sikringerne var sprunget, lyset slukket, og det eneste, jeg kunne se, var mørkt, mørkt vand. Dernede, vidste jeg, svømmede hele min samling rundt. Min dyrebare, min uerstattelige samling.

Mit liv som samler begyndte i 1967, da min mor fortalte min storebror og mig, at vi hver måned måtte få et tegneseriehæfte, når nu vi var så vilde med det pjat. Min bror valgte Illustrerede Klassikere. Selv valgte jeg efter lang tids fundering Pellefant, som handler om en blå legetøjselefant og hans tro væbner, en mus ved navn Pip. En af skurkene hedder Lakridstrolden, og han løber hele tiden rundt og gnægger »Hæ hæ!«. Det var lidt uhyggeligt. Jeg er nem at skræmme.

Stille og roligt fik jeg opbygget en pæn bunke Pellefant-hæfter, men så skiftede jeg til Batman, og lidt senere købte jeg både Basserne og den amerikanske udgave af Mad Magazine, som Tempo-kiosken i Maribo af uransagelige grunde lagerførte og solgte.

Jeg begyndte også at købe bøger. Jeg var ganske vist flittig bruger af biblioteket, men min nye dansklærer i 4. klasse, fru Busch, læste ’Albert’ af Ole Lund Kirkegaard op. Det var (og er) noget af det sjoveste, jeg nogensinde har hørt. Så jeg begyndte selv at købe Ole Lund Kirkegaard-bøger i den lokale Deins Boghandel. ’Lille Virgil’, ’Orla Frøsnapper’ og ’Hodja fra Pjort’. Jeg kan huske, at Gyldendal havde fremstillet en stor farveplakat, som man fik gratis, når man købte ’Hodja’. Det var vist i 1970.

Min samling af lp-plader begyndte lidt skævt. Det er udelukkende min storebrors skyld. Det var også i 1970. Steppenwolf havde lige udsendt deres dobbelte livealbum, og det havde han forelsket sig i ved gentagne lytninger på Maribo Stiftsbiblioteks nye musikafdeling. Nu ville han gerne eje det, hvorfor han truede mig til at købe det for de surt optjente penge, jeg ville købe mit første album for. Han skulle være gået med ind i forretningen, for jeg kom i stedet til at købe ’The Freewheelin’ Bob Dylan’.

Da jeg glad kom ud igen, fik jeg bank.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden