Dødsensfarlig tolkning

Myndighederne stiller sig tilfredse med tolkning af ringe kvalitet - med misforståelser til følge.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Mange af de tolke, der bruges ved danske domstole, er ikke kompetente nok.

Det konkluderer to forskere på Institut for Erhvervskommunikation ved Aarhus Universitet i et forskningsprojekt, som de afsluttede tidligere i år.

Konsekvensen er, at den fremmedsprogede borger stilles svagt i forhold til retssikkerheden, påpeger forskerne Tina Paulsen Christensen og Bodil Martinsen i rapporten ’Retstolkens rolle’. 80 procent af de anvendte tolke i danske retssager har ingen tolkeuddannelse, og mange dommere beretter om problematiske tolkninger. Forskerne gør også opmærksom på, at anvendelsen af tolke i retssager er i stærk stigning.

Brugen af tolke udgør også et stort problem i asylsager, eftersom Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet ligesom domstolene bruger Rigspolitiets tolkeoversigt, når der skal indkaldes en tolk. I asylsager drejer det sig ikke om skyld og straf, men ofte om liv og død, eftersom Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet skal afgøre, om asylansøgeren vil befinde sig i livsfare ved en tilbagevenden til sit land.

LÆS DEBAT

Det er ikke den enkelte tolk, vi skal give skylden for problemet, men et system med en række indbyggede huller.

Det første problem er, at det er for nemt at blive godkendt som tolk. Rigspolitiets tolkeoversigt dækker 140 sprog og dialekter.

For at komme på den oversigt skal man blot deltage i et endagskursus, som de fleste dog indtil videre ikke engang har deltaget i. Alene det at man taler dansk og kommer fra et nærmere angivet land eller sprogområde er tilstrækkeligt. Man tester heller ikke, om den pågældende forstår en dialekt eller et beslægtet sprog fuldt ud, men tager dennes ord for gode varer.

Organisationen Refugees Welcome lavede for nogle år siden et praktisk forsøg, hvor en herboende flygtning fra Bosnien uden problemer blev accepteret som tolk.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce