0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

God smag og bordskik er den bedste slankekur

Amerikanere bliver fede af at fokusere på ernæring. Franskmænd bliver slanke af gode smagsoplevelser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mad. Det er afgørende, at smagsoplevelsen og det fælles måltids betydning ikke bliver negligeret i vores fokus på rigtig ernæring. Det er nemlig også faktorer, der sikre en sund omgang med og brug af mad. Tegning: Mette Dreyer

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Rockwool Fondens Forskningsenhed har for nylig offentliggjort rapporten ’Helbred, trivsel og overvægt blandt danskerne’, der viser, at antallet af svært overvægtige i USA og Storbritannien er over dobbelt så stort som i Danmark.

Den franske madsociolog Claude Fischler beskæftiger sig med sammenhængen mellem måltidskultur og fedme, og hans forskning peger på, at vi i Danmark måske, og stik mod vore bedste intentioner, stille og roligt er på vej mod amerikanske og britiske tilstande.

Der går knap en dag, uden at vi i medierne bliver præsenteret for et eller andet om mad og ernæring. På den ene side gennem kampagner og tv-programmer, der skal få os til at leve sundere og tænke på, om vi nu også får den rigtige næring. På den anden side er der madprogrammerne med inspiration til alt, lige fra eventyrlige desserter til herreretter, hvor der slet ikke skal spares på smørret.

LÆS OGSÅ

Skal man tage det hele til sig, havner man næsten uundgåeligt i et uløseligt dilemma: Skal vi fokusere på smagsoplevelsen eller på ernæringsindholdet, hvis vi vil leve godt? Det konstant tilstedeværende spørgsmål handler om, hvad pokker vi skal stille op, hvis vi vil undgå at havne som madskizofrene.

Den franske sociolog Claude Fischler har i en menneskealder beskæftiget sig med mad i en kulturel sammenhæng. Han har i særlig grad interesseret sig for, hvordan befolkningerne i forskellige lande opfatter mad og sundhed, og med sit store forskningsteams arbejde har han omfattende empiriske belæg for sine resultater. Han udpeger interessante forskelle i forholdet til mad og sundhed mellem USA og Storbritannien på den ene side og Frankrig på den anden.

Fællesnævneren for de svar, han fik fra amerikanske og britiske deltagere i undersøgelsen, er, at de i bemærkelsesværdig grad forbinder begrebet mad med ernæringsindhold og med madens indhold og, særlig for amerikanernes vedkommende, med en følelse af dårlig samvittighed over, at man måske spiser for meget eller kan komme til det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu