0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Biblioteket står over for grundlæggende forandringer

Det aktive medborgerskab er en del af svaret på, hvordan biblioteket kommer ind i den digitale tidsalder uden at miste sin berettigelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Simon Fals
Foto: Simon Fals

Demokratisk bastion. Det nye folkebibliotek på Rentemestervej i København fungerer som kulturhus med bibliotek, café, filmklub og mange andre arrangementer.

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Københavns og Aarhus Kommune har besluttet at droppe udlån af digital musik.

Det er en klog beslutning, for biblioteket har ikke en chance for at konkurrere med de kommercielle tjenester som Spotify, WiMP, TDC Play og YouTube.

Og man kan også spørge: Hvorfor skulle biblioteket det? Med en pris på 100 kr. om måneden er der så godt som fri og lige adgang til stort set al musik.

Beslutningen er meget principiel, og den stiller afgørende spørgsmål ved bibliotekets legitimitet og fremtidige forretningsgrundlag.

LÆS MERE

For musikken er blot den første af bibliotekets materialer, der er blevet digitaliseret på et niveau, hvor det ikke længere giver mening at have materialerne i fysisk form på biblioteket.

Dvd’er er med Netflix, YouBio, og HBO den næste udfordring. Priserne for at få adgang til uanede mængder af film og serier vil være så lav, at der også her vil være stort set fri og lige adgang. Hvilken rolle skal så biblioteket have på dette område i fremtiden?

Den største udfordring for biblioteket er imidlertid digitaliseringen af bøgerne. 89 procent af de besøgende kom i 2012 på biblioteket for at låne bøger, og det er svært at skulle forholde sig til den ny situation med e-bøgerne. De udgør ikke så stor en markedsandel i Danmark i dag, og udviklingen er gået langsommere end nogen havde forventet. Det går ikke helt så hurtigt som med musik og film, og det går heller ikke så hurtigt i Danmark som i f.eks. USA. Her sælger Amazon allerede flere e-bøger end fysiske bøger, og over 20 procent af den amerikanske befolkning læste i 2011 en e-bog.

Men udviklingen er entydig, og spørgsmålet er ikke om, men hvornår den elektroniske bog bliver den primære kanal for litteratur og fagbøger. Med e-bøger sparer man tryk og distribution, og udgifterne til salg falder dramatisk, fordi alt klares på nettet. Der spares også udgifter til lager. Der bliver markant lavere produktionsudgifter.

På bare lidt længere sigt vil de lavere produktionsudgifter afspejle sig i lavere priser på e-bøger. Og forbrugerne får leveret bogen direkte til deres iPad eller e-bogs-læser, som er væsentlig mindre end en tyk bog, og man kan i øvrigt have mange bøger med, f.eks. når man skal på ferie. Adgangen til en bog er tre-fire klik væk.

Det fremgår af regeringens digitaliseringsstrategi, at i 2010 havde 88 procent af borgerne mellem 16 og 74 år været på internettet inden for de seneste tre måneder – og at 77 procent er på internettet daglig. Det er en udvikling, der er gået meget stærkt, og allerede i 2015 skal al skriftlig kommunikation mellem det offentlige og borgere og virksomheder foregå digitalt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter