Vildledelse. Tegning: Per Marquard Otzen

Vildledelse. Tegning: Per Marquard Otzen

Kroniken

Konkurrencestaten har skabt en ledelseskrise

Utryghed, atomiserede fællesskaber og præstationsbaserede uligheder er væsentlige ingredienser i det uklare ledelses- og samarbejdsrum, som er opstået de sidste 25 år.

Kroniken
FOR ABONNENTER

De offentlige ledere og medarbejdere i Danmark er typisk højtuddannede, begavede og arbejdsomme mennesker. Men som vi daglig kan læse i Politiken og andre aviser, er det ikke sjældent, at det går galt med opgavevaretagelsen i de offentlige institutioner og kontorer. Det piner både medarbejdere og ledere og rammer borgere og virksomheder, som f.eks. når statskassen snydes for 6,2 mia. kr. for blot at nævne en af de mange sager.

Medarbejdere og ledere vil rigtig gerne bruge deres faglighed til at løse meningsfulde opgaver i fællesskaber, og det er jo netop det, den offentlige sektor, i hvert fald i sin oprindelige form, giver mulighed for. Det vil sige, at den offentlige sektor både har grundlaget for engagement og kvalitet i opgavevaretagelsen og veluddannede ledere og medarbejdere.

Så hvorfor går det galt? Det typiske svar er, at der mangler ressourcer, og det gør der helt sikkert også i mange tilfælde, men det kan ikke give hele forklaringen. Der anvendes årlig over 1.000 mia. kr. på den offentlige sektor i Danmark.

I tre år har vi diskuteret og drøftet spørgsmålet i samtaler på baggrund af interviews med centralt placerede ledere, strategi- og ledelsesforløb og egne ledelseserfaringer. Vi har samlet vores bidrag til en forklaring i den nyudkomne bog ’Ledelseskrise i konkurrencestaten’. For at få ordentligt fat i det nævnte paradoks har vi måttet gå historisk til værks.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce