Leg. Det er Grønlands børn, der skal skabe en bedre fremtid. Det må vi ikke glemme, når vi prioriterer indsatsen deroppe.
Foto: Sofia Busk(Arkiv)

Leg. Det er Grønlands børn, der skal skabe en bedre fremtid. Det må vi ikke glemme, når vi prioriterer indsatsen deroppe.

Kroniken

Danmark må ikke lade Arktis ligge i dvale

Grøndland skal være et velfærdssamfund med vækst og en stærk international profill.

Kroniken
FOR ABONNENTER

Skal det lykkes os at vende den stigende interesse for Grønland og Arktis til positiv vækst, er det tvingende nødvendigt, at både den danske og grønlandske regering prioriterer en lang række områder højere, end vi ser det i dag.

Som nogle måske kan huske, erklærede den tidligere SR-regering ’et stærkt rigsfællesskab i et nyt Arktis’ som et ud af i alt fire udenrigspolitiske fokusområder. Det, mener jeg, var en klog beslutning. Den nye regering har meldt, at Udenrigsministeriet skal spare omtrent 200 millioner, og at Danmarks klimamål sænkes, og samtidig har regeringen været tavs omkring det arktiske, hvorfor jeg er fristet til at spørge: Hvad vil regeringen med Arktis?

Den stigende interesse for Arktis har tegnet et nyt verdenskort. Arktis med Grønland som central spiller er kommet i centrum. Mange nye landes øjne vender mod nord, mod Arktis, og hvordan vi, som bor i Arktis, vælger at forvalte vores ressourcer. Den stigende interesse bunder i økonomiske potentialer, såsom nye sejlruter, adgang til mineraler og råstoffer, ligesom mange ikkearktiske lande sender store forskningsdelegationer mod nord for at forstå klimaforandringernes målbare effekter.

Vi er mange, der byder den voksende internationale interesse velkommen. For formår vi at drage fordel af interessen på fornuftig vis, kan det nye internationale fokus på mulighederne i Arktis bidrage til vækst og udvikling af de arktiske samfund. Men, for der er et men, det er altafgørende, at denne udvikling ikke bliver på bekostning af principper som bæredygtighed, sikkerhed og velfærd. Og vigtigst af alt skal udviklingen selvfølgelig ske med den arktiske befolkning i centrum og på de arktiske folks præmisser.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce