I hjertet af København finder vi den såkaldte Middelalderby bygget op om Strøget og Købmagergade. Middelalderbyen er i sin oprindelige udformning med smalle gader og lave, meget forskelligartede huse et godt eksempel på, hvordan man indretter en by for mennesker. Her får man lyst til at bevæge sig rundt til fods eller på cykel, da turen rummer mange oplevelser.
En tur på cykel eller til fods gør det samtidig muligt spontant at stoppe op for at benytte sig af de mange tilbud, som bydelen rummer, eller at skifte kurs, hvis man bliver fristet af lyden fra et af de mange arrangementer eller duften fra et mobilt gadekøkken. Endelig har bydelen mange små og overskuelige pladser med læ og sol, hvor mennesker får lyst til at slå sig ned på en trappesten eller en fortovscafé for at tage del i storbyens liv.
Men siden bilen blev hvermandseje i 1950’erne, er hensynet til bilerne mange gange kommet til at stå over hensynet til mennesker og byliv i København. Det gælder også i Middelalderbyen, hvor pladsen i de smalle gader alt for ofte er domineret af biler. Som konsekvens må fodgængere og cyklister daglig kaste sig ud i en utryg ekstremsport, når de skal kæmpe om den begrænsede plads med bilerne.
Og flere steder ligger oplagte samlingssteder for mennesker nærmest øde hen, fordi byrum er blevet til bilrum. Det er synd og skam. For nok skal der være plads til biler i en storby, men hensynet til biler må aldrig komme til at stå over hensynet til mennesker i vores by.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar