0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Revolutionen i dansk landbrug starter med kyllingerne

Danske fødevarepolitikere er lige så handlingslammede som slagtedyr i bås. Hvor er visionerne, der skal redde dansk landbrug ud af krisen?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning: Per Marquard Otzen

Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Kroniken
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kære Læser, en lille anskuelighedsøvelse: Prøv at folde din avis helt ud på bordet. Du synes måske, at den fylder meget, en af landets sørgeligt sidste broadsheet-aviser. Men forestil dig nu, at du skal anbringe 8 fuldvoksne danske slagtekyllinger på den samme plads. Det svarer omtrent til, at hver kylling kun har et stykke A4-papir at stå på. Man skal jo heller ikke rutte med pladsen.

Du behøver ikke være bange for, at nogle af kyllingerne løber væk fra avisen, eller at de springer ned på gulvet. For de kan hverken gå eller stå, de kan nemlig dårligt bære deres egen vægt. På bare 5 uger har de øget deres vægt fra 50 g til 2 kg. Svarende til et 5-årigt barn, der pludselig vejer 70 kilo.

Danske kyllinger når faktisk deres slagtevægt så hurtigt, at deres indre organer har svært ved at følge med. Så dør de af hjertesvigt. De falder bare om uden videre. ’Sudden death syndrome’ hedder fænomenet, og det er ret udbredt.

Det har krævet en del menneskelig snilde at fremelske denne metode til produktion af slagtekyllinger. For det første overhovedet at overvinde al skam og proppe 40.000 fugle ind i en fabrikshal og helt berøve dem adgang til det fri og dagslys. Og oven i købet lade deres døgnrytme være kontrolleret af kunstigt lys. Som man selvfølgelig har tændt det meste af tiden, så spiser kyllingerne nemlig mere og vokser endnu hurtigere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce

Forsiden