Antallet af mennesker, der rammes af diabetes, er i vækst verden over. I Danmark blev antallet af diabetikere fordoblet fra 2002 til 2012, hvor mere end 320.000 danskere ifølge Statens Serum Institut var diagnosticeret (både type 1 og type 2).
En nylig fremskrivning fra Statens Institut for Folkesundhed siger, at der i 2030 vil være 430.000 danskere alene med diabetes 2. Det svarer til godt 7 procent af befolkningen. I USA havde ca. 12 procent af befolkningen diabetes 2 allerede i 2012, og i Kina er diabetesudviklingen gået fra omkring 1 procent i 1980’erne til nu mere end 11 procent. Udbredelsen har karakter af en epidemi, ja, faktisk en pandemi, det vil sige en global epidemi.
Særligt alarmerende er det, at antallet af børn med diabetes 2 samt non-alkoholisk fedtlever (der forårsages af højt sukkerindtag) er i stigning, og diagnoserne stilles hos yngre og yngre børn, nu også før skolealderen.
Der er næppe tvivl om, at sukker bliver et af de kommende årtiers, ja, måske århundredets helt store emner, når det gælder sundhed.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar