Coronapandemienhar ført til en verdensomspændende økonomisk krise, som også har medført et fald i drivhusgasudledningerne.
Det har ansporet nogle til at udråbe den nuværende situation som et argument mod postvækst som en strategi til klimaafbødning. De påpeger, at nok er drivhusgasudledningerne faldet, men at de økonomiske og sociale omkostninger er utålelige. Og de hæfter sig ved, at især fattige og udsatte grupper rammes af den økonomiske krise.
Dette argument overser, at krisen ikke er et udtryk for postvækstfortalernes vision. Postvækst handler ikke om at iværksætte økonomiske kriser ellerat lede verden ud i recession.
Postvækstparadigmet handler om at flytte fokus fra vækst som en indikator for et samfunds trivsel. Det handler om at fokusere direkte på de værdier, som de fleste af os ønsker: frihed, tryghed, sundhed, velfærd og meningsfulde former for beskæftigelse for så mange borgere som muligt.
Og det handler om, hvordan vi kan understøtte disse værdier uden at kompromittere de økosystemer, som udgør fundamentet for menneskelig trivsel. Og hvordan vi kan frisætte menneskelig kreativitet og innovation fra markedets krav om kommercialisering og profitabilitet.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar