Margaret Hilda Roberts og prinsesse Elizabeth af York blev født med et halvt års mellemrum kort før generalstrejken i 1926.
De to kvinder, der siden blev kendt som Margaret Thatcher, Storbritanniens første kvindelige premierminister, og dronning Elizabeth II, landets længst regerende monark, var på kollisionskurs frem mod 1980’erne.
Jeg stod for dækningen af Thatcher, fra før hun blev leder af Det Konservative Parti i 1975, til hun fire år senere stod på dørtrinnet til Downing Street 10, hvor hun fremsagde sankt Frans af Assisis prædiken med mig som mikrofonholder. Al den snak om fred og forsoning var slet ikke hendes kop te.
Mit næste spørgsmål – hvad hendes far mon ville have tænkt, hvis han havde kunnet se hende den dag – bliver sjældent vist, men afstedkom et ægte svar fra Thatcher: At hendes far, der var metodistisk lægprædikant, altid havde troet på kvinders evner – og især sine døtres.
Min kone og jeg blev senere inviteret ud til premierministerens landstedsbolig, Chequers. Thatcher konsulterede mig om to spørgsmål, der forvirrede hende: Hvad skal der ske med Nordirland, og hvorfor havde BBC netop udnævnt en glødende socialist og republikaner, min navnefælle John Cole, som ny politisk redaktør og sat ham til at dække hendes nye regering?
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar