Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Vestager går i Glistrups fodspor

Læserbreve

Sidste måneds vigtigste danske nyhed stod i Politiken, nærmere bestemt den 25.april 2012.

Den dag skriver sig ind i historien.

På den dag demonstrerede den radikale leder, Margrethe Vestager, at Det radikale Venstre har brudt med sin fortid.

En ældgammel radikal tradition er bragt til ophør.

En af Vestagers forgængere, formand for den radikale folketingsgruppe og undervisningsminister i flere perioder, Jørgen Jørgensen (1888-1974), der var radikal leder fra krigen og frem til 1961, havde som mundheld, at politik skulle være ”saglig”. Dermed mente han, at enhver sag skulle belyses bedst muligt og at man skulle være åben over for argumenter.

Det kan ikke helt udelukkes, at de radikale for længst har forladt denne vej, men i sidste uge blev det åbenbart.

EU-kommissionen havde fremlagt en længe ventet supplerende analyse af de økonomiske gevinster ved en skat på finansielle transaktioner i EU.

Den viser, at en Tobinskat vil gavne væksten i EU.

Man kunne forvente, atVestager ville lytte opmærksomt - Det radikale Venstre er som bekendtet meget lyttende parti.

Så sent som på mødet med George Soros 16/4, bekendtgjorde hun, at de radikale, der ”lytter til økonomer”, også lytter til ham, der er en af den liberalistiske økonomiforståelses betydeligste kritikere.

Men for den radikale leder er det at lytte åbenbart noget andet end at være lydhør.

Stillet over for den nye EU-analyse, ”mener Margrethe Vestager ikke, at de »ekstra papirer« - som hun med en vis spydighed kalder det, kommissionen selv betragter som det afgørende forsvar for Tobin-skatten - ændrer beslutningen fra København overhovedet.” (Pol. 25/4)

Vestagers foragt for de »ekstra papirer« kan give mindelser om sprogbrugen hos 1970’ernes førende populist og liberalist, Mogens Glistrup, når han talte om ”papirnussere”.

”En Tobinafgift vil skade væksten.” Sådan har det gennem måneder lydt fra Vestager, hyppigt repeteret af andre fra den radikale folketingsgruppe.

Vestager formår ikke engang at foregive åbenhed over forkommissionens analyse.Musketereden mellemFinansrådet og de radikale må føles meget forpligtende … Eller også er magten over det meste af Europa steget hende til hovedet.

”Særdeles arrogant”. Således blev den skråsikre stil den 26. januar karakterisereti Politiken af dettidligere radikale folketingsmedlem, Tage Dræbye. ”Det er et helt naturligt krav til regeringen, at den i et vigtigt spørgsmål som dette understøtter debatten ved at fremlægge information, konsekvensanalyse og underbyggede argumenter. Og det er der intet af,” konstaterede han. ”Regeringen tager ikke debatten alvorligt.”

Dræbye var i 1980’erne et velrenommeret medlem afden radikale folketingsgruppe. Men han fik intet svar.  Hverken fra Vestager, Jelved eller én af folketingsgruppens flinke drenge, der flittigt i tale og skrift har gentaget ord til anden, hvad mor har sagt.

Allerede da fornemmede man, at de radikale havde lagt sagligheden bag sig.

Enhver tvivl herom fik Vestager bortvejret den 25. april.

Nu er det helt åbenbart, at her er der ikke brug for ”konsekvensanalyser og underbyggede argumenter”. Den sag er for længst afgjort.

Overklasseparti? Det bryder de radikale sig ikke om at blive kaldt.

Lad os derfor nøjes med at konstatere, at Det radikale Venstre er degeneret til at være et banalt interesseparti, der ved, hvor det har sine venner og sponsorer.

Den kurs ligger helt fast – medmindre græsrødderne rejser sig.

Hvis de da stadig findes.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce