Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Alene fokus på undergrund er det en diskurs i debatten om evt. Uranudvinding i Grønland?

Læserbreve
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatten om Grøndlands fremtid er blevet gjort til et spørgsmål om udvinding af Uran fra et fjeld.

Danskerne har i mange år betalt det årlige grundlag for den udvikling Grønland har foretaget med Grønlandsk indflydelse og tilmed med repæsentation i det Danske Folketing.

Det hele har ikke været kønt og skønt. Det ved vi alle.

En urbanisering og social udvikling der langsomt men sikkert har fjernet Grønlænderne fra fanger- og fiskerkultur til en mere vestlig moderninserings- og vækstorienteret samfundsmodel, der gennem uddannelse og vestlig lovgivningsindflydelse på en måde kan sammenlignes med Nordamerikas nyere indretning i flere af de tidligere indianerreservater og de tilbageværende menneskelige aner herfra, der stadig er tilstedeværende.

Nogle finder sig aldrig og slet indpasset, mens andre opnår tilfredshed eller lykken i vestens muligheder.

Mange steder har miljø og natur måtte betale den største pris. Til at begynde md var de grimme jernbaner, stationsbyer og senere sorte grimme oliepumper, der skæmmede det tidligere skønne prærieslettelandskab med bissende Bisoner.

Oliemagneter uden æstetisk sans foretog uregulerede hæmningsløse indhug i naturen så mange steder, at dette senere er blevet helt umuligt at genoprette eller usansyligt dyrt at reetablere.

Moralen her er.

Det kan godt være at Grønlænderne finder sig lovmæssigt i sin gode ret til at bestemme over undergrunden, men miljø, farvandsregulering, overgrund og infrastrukturelle skelsættende udsætninger, ændringer og fremmede forhold der trænger ind på struktur og adgangsforhold samt befolkningsudvikling og evt. udnyttelse, er en social og juridisk sag, hvor Danmark har både ansvar og pligt til at påvirke og være med til at stå vagt.

Sporene skræmmer i mange udviklingslande når storkapitalens uhæmmede indgriben påvirker små befolkninger.

Netop af disse årsager burde der have været en Dansk demokratisk repræsentation i den Grønlandske regering, indtil landet igen vil kunne både brødføde sig og lede udenom store friktioner.

I stedet har Danske politikere fået både standpunkts- og berøringsangst overfor både Grønland og Færøerne. Faren for formynderi og overhøjhed har overspillet i en grad der på langt sigt kan vise sig at være skæbnesvanger for både Danskere og Grønlændere.

Vi krydser både fingre og Hvalrostænder for at dette ikke hænder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden