0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uøkonomisk vækst - Et begreb økonomer ikke gør sig mange tanker om

Læserbreve
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Når værdien af væksten er mindre end de omkostninger den tilfører, kaldes den uøkonomisk. Væksten kan være uøkonomisk for et samfund, et land, en region eller verdenssamfundet i sin helhed.

Uøkonomisk vækst i Kina
Når de i Kina går på kompromi med exempelvis miljøet og forurener byer, floder og søer, som de er dybt afhængige af - påvirker det i mange tilfælde borgernes sundhed i så negativ en grad, at det fjernsyn de med væksten har fået råd til, ikke længere giver meget mening, når halvdelen af familien har fået kræft af forurenede fødevarekilder vand, fisk, grøntsager mv.

Tværs regional eksempel på "uøkonomisk-vækst"
En amerikansk professor koblede i 2013 fældningen af regnskoven med udsving i nedbør over USA gennem det seneste årti. Hvis dette er tilfældet bør væksten også i dette tilfælde omtales som uøkonomisk - måske enda tværs-regional uøkonomisk for at være mere korrekt.

Den manglende nedbør over USA som fældningen af regnskoven ifølge studiet har medført - har forårsaget historisk mange skovbrande i USA, såvel som fejlslående høster for amerikanske landmænd.

Uøkonomisk vækst for verdenssamfundet
Et eksempel på hvorledes en lokal vækst kan være uøkonomisk for verdenssamfundet kan ligeledes tilskrives fældningen af regnskov. Planter fra regnskoven har i gennem de seneste 2 årtier været grundlag for 25 procent af alt moderne medicin. Hver gang vi fælder regnskov mister vi en stor artsrigdom af dyr og planter der kun findes i det specifikke område, og som vi potentielt kan/skal bruge i kureringen af sygdomme på tværs af lande i fremtiden.


Bonusinfo: Begrebet ?uøkonomisk-vækst? er ikke at finde på konventionelle økonomiuddannelser. (hvilket medfører at de ofte er blinde for denne logik).
Mainstream økonomer taler dog om begrebet eksternaliteter - Hvilket på ingen måde er det samme, de bør forstå at en eksternalitet ikke skal anskues som en undtagelse, men i langt højere grad tale om de akumulerede eksternaliteter.

Jakob Frederik Anthonisen - Medlem af netværket, Omstilling Nu.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter