0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Døm selv

Dansk Folkeparti er ikke hævet over loven

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Anmeldelsen af ledende medlemmer af Dansk Folkeparti for racisme er mødt med forargelse, længe før den i dag offentliggøres.

I Debatsektionen i dagens avis kan man danne sig en mening om de udtalelser, som 66 borgere har anmeldt som krænkelser af racismeparagraffen. Men initiativets kritikere er øjensynlig helt ligeglade med, hvad der er blevet sagt. At gøre racismeparagraffen gældende over for Dansk Folkeparti er efter deres mening skandaløst, helt uanset substansen.

Skandalen er øjensynlig, at hvis ledende medlemmer af Dansk Folkeparti blev begrænset i deres tilbøjelighed til at udtale sig racistisk, så ville der være tale om et for folkestyret alvorligt tab af ytringsfrihed.

DET ER betegnende for dansk debat lige nu, at det synspunkt gøres gældende på lederplads i to af landets største aviser. Dets konsekvens er jo, at racismeparagraffen må ophæves, og at Danmark dermed skal bryde ikke bare med årtiers gældende ret, men med hele den europæiske og internationale retstradition, som forbuddet mod racistiske udtalelser udspringer af.

Et synspunkt om, at Pia Kjærsgaard, Mogens Camre og Co. rent faktisk ikke udtaler sig racistisk, er naturligvis legitimt. Men det kræver syn for sagn og en åben debat – og nu altså også en vurdering i anklagemyndigheden. På forhånd at fastslå, at Dansk Folkepartis ledende politikere er hævet over loven, uanset hvad de har sagt, er noget ganske andet.

I USA er racisme i dag noget nær utænkeligt i det offentlige rum – men ikke ulovligt. I Europa understøtter lovgivningen forbuddet mod racisme. I begge tilfælde er det den bagvedliggende norm, der er afgørende. Princippet om menneskers ligeværdighed er selve grundlaget for demokratiet. Hvis hvert enkelt menneske uanset hudfarve eller religion ikke har krav på samme værdighed og respekt, så falder alle de øvrige menneskerettigheder sammen. Når normen krænkes i et politisk og propagandistisk øjemed, er det både moralsk og juridisk en skærpende omstændighed.

Er det, hvad Pia Kjærsgaard og de andre har gjort?

Døm selv. ts

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere