Vi ved, at Finanstilsynet flere gange blev advaret om Danske Banks estiske hvidvask.
Foto: Lars Krabbe

Vi ved, at Finanstilsynet flere gange blev advaret om Danske Banks estiske hvidvask.

Leder

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Kontrol alene kan ikke genrejse tillid til banker

Bankerne må genvinde deres samfundsansvar, nogle af dem har svigtet.

Leder
FOR ABONNENTER

Ubegribeligt er det søle, Danmark i øjeblikket trækkes igennem. Ét er, at landets største bank med rette udskammes over hele kontinentet som alle tiders største røverbule. Noget andet er det kolossale værdighedstab, vores velfærdsstat udsættes for, når Financial Times i denne uge skrev, at EU vil undersøge det danske Finanstilsyns kontrol med den estiske hvidvaskskandale.

Når det rammer så hårdt, skyldes det, at vi ser os selv som et mønsterbrug på den velordnede og gennemregulerede stat, hvor borgerne kan have tillid til, at den offentlige administration administrerer og kontrollerer lovligt og retfærdigt.

Kun med ignorantens vigende blik kan vi opretholde det selvbillede, når det danske Finanstilsyn nu underkastes en svindelundersøgelse sammen med de estiske og lettiske myndigheder, som mildest talt ikke er de lande, vi normalt sammenligner os med på dette felt.

Konklusionen kan dårlig blive andet end et nyt dyk i mudderet. Vi ved allerede, at Finanstilsynet flere gange blev advaret om Danske Banks estiske hvidvask, men hver gang tog tilsynet bankens løsagtige forklaringer for gode varer.

Prisværdigt er det, at regeringen lover et nyt tilsyn. Det er nødvendigt. Men kontrol alene kan ikke klare problemet.

Problemet skal først og fremmest løses, hvor problemet er skabt: i toppen af den finansielle sektor. Bankerne må genvinde det samfundsansvar, nogle af dem har svigtet så groft.

I det lys er det positivt, at Danske Bank nu får en bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, der har en fortid i centraladministrationen og Dansk Industri og ikke – som sin forgænger – er næret af kapitalfondskapitalismens profitmaksimerende dødsdrom.

Ved indstillingen til posten blev netop Karsten Dybvads samfundssind, ansvarlighed og integritet fremhævet som de adelsmærker, der skal genrejse Danske Bank. Må den tendens smitte af på resten af den finansielle sektor. Det er på høje tid, hvis tilliden til bankerne skal genvindes. Både herhjemme og internationalt.

cj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce