0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiken mener: Vidnesbyrdene om vild sexchikane i det politiske liv bør give Inger Støjberg en dårlig smag i munden

Opgør med sexisme skal ske i alle samfundslag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Leder

Kvindernes beretninger ryster sjælen og rusker samfundet. En blev bedt om at sende »udfordrende billeder« af sig selv til en mandlig kollega . En anden bliver spurgt, om hun »spiser sæd til morgenmad«. En tredje spørges af en mandlig kollega til landsmøde, om hun gerne »ville kneppes«, fordi hun havde en kort kjole på.

Den næste bølge af kuldegysende vidnesbyrd om sexisme og grænseoverskridende adfærd skyller ind over landet. Denne gang rammer tidevandsskiftet demokratiets centrum: landets kommuner, byråd, ungdomsorganisationer, partierne og på Christiansborg.

På denne forside står 322 kvinder frem for sammen at gøre op med det, de selv har oplevet, været vidne til eller har hørt om fra det politiske miljø. Kvinderne er trådt frem på blot 48 timer på tværs af politiske partier som en slet skjult og velanbragt protest mod Inger Støjberg og andre politikere, der i ugens løb har forsøgt at negligere sexismedebattens grundlag og omfang.

Opgøret vidner også om den sandhed, ingen længere kan lukke øjne og ører for: Sexisme og sexchikane er ikke begrænset til særlige brancher eller isolerede miljøer. Den er en integreret del af vores måde at være samfund på, og den skal derfor anerkendes og løses som netop et samfundsproblem.

Først var det film- og kulturbranchen, så kom turen til mediebranchen, og nu brydes tavsheden af modige kvinder, der med deres egne erfaringer kaster lys over et mørkeland af undertrykte og ufortalte historier om sexisme og chikane.

Intet sted er det derfor mere relevant og påkrævet at gå op mod tidligere tiders magtstrukturer end netop der, hvor magtens symboler samles og forvaltes: i vores demokratiske institutioner og organisationer. De politikere, der bestemmer over os andre, må ikke bare gå forrest. De må gå op mod deres egen magt, fordi de selv er en del af det problem, der skal løses.

Himmelråbende vanvittigt er det derfor, at Folketingets Præsidium med Henrik Dam Kristensen (S) og Karen Ellemann (V) i spidsen i denne uge har mødt de åbenlyse problemer med hændervridende nøl og valenhed. Ellemann siger, at hun ikke »kan genkende billedet af særlige problemer med sexisme«, og Dam Kristensen har trykket på den store pauseknap ved at erklære, at han nu vil indhente erfaringer fra andre landes parlamenter.

Herre jemini, Danmark har lige nu brug for alt andet end et Folketing, der på den måde lukker øjnene eller kigger den anden vej. Vi har brug for at lytte til den primært yngre generation, der har modet og viljen til at sige fra.

Vi har brug for politikere og magthavere, der tør gå op mod deres – og vores – egen magt. Både i det politiske miljø, i kultur- og mediebranchen og alle de andre steder i samfundet, hvor sexisme og grænseoverskridende adfærd har gjort os til et land, vi ikke skal være.

cj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts