19.083 kr. Så meget er den maksimale dagpengesats for fuldtidsforsikrede. Eller måske rettere så lidt. For mange, der kommer på dagpenge, oplever et enormt indtægtsfald: Over halvdelen må spare på mad og dagligvarer, halvdelen sparer på deres børns sociale aktiviteter, mere end to tredjedele sparer på personlig pleje som tandlæge, medicin og frisør.
Det fremgår af den hidtil største undersøgelse af dagpengemodtageres privatøkonomiske situation, gennemført af Danske A-kasser. Og det vil kun blive værre, for dagpengene stiger ikke i takt med lønningerne. Udbetaling af dagpenge svarede i år 2000 til 51 procent af en gennemsnitsløn i industrien, den er i dag cirka 46 procent. Fortsætter udviklingen, vil den ifølge Det Økonomiske Råd være 44 procent i 2023.
En dagpengesats, der gør det muligt at være arbejdsløs i kortere perioder uden at skulle sælge hus og bil og bede børnene holde op til spejder, har i årtier været afgørende for den højtbesungne danske flexicuritymodel. I Danmark er det nemt at fyre, ansætte og skifte job. Godt for virksomhederne, trygt for de ansatte, selv i krisetider.
Men lige så vigtigt kan dagpenge gøre det muligt for den enkelte lønmodtager på arbejdsmarkedet at gebærde sig uden frygt for økonomisk deroute. Man kan sige farvel uden tak til en kolerisk chef – eller en, der ikke kan holde fingrene fra de ansattes lår, baller og bryster. Har man drømme et brancheskift, kan man uden at risikere tilværelsen søge et nyt job.
ss
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar