Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Jan Andreasen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommuner og skoler skal til at rydde op efter folkeskolereformen

Nu kan kommunerne gøre skoledagene kortere, hvis de vil.

Jan Andreasen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alt tyder på at ideen om den lange skoledag oprindelig blev udviklet af regnedrengene i finansministeriet.

DJØF’erne i finansministeriet regnede nemlig ud, at der ville være en milliardbesparelse at hente på fritidsordningerne, hvis skoleleverne gik noget længere tid i skole.

Og hvilken ulykke.

For der er ikke skyggen af evidens for, at den lange skoledag tjener nogle af folkeskolereformens formål, om at eleverne skal blive dygtigere og trives bedre, når de går i skole. Tværtimod.

Vi kan da også allerede nu slå fast, at eleverne ikke er blevet gladere for at gå i skole. Ligesom at det også står klart, at de fagligt og ressourcemæssigt svage elever, som politikerne og den pædagogiske elite ønskede at løfte med folkeskolereformen, slet ikke magter den lange skoledag. Tværtimod.

Endelig, langt om længe, er det som om, at en lille bitte flig af virkeligheden på skolerne, er ved at trænge ind på Christiansborg

Fra lærerne hører jeg igen og igen frustrationer over, at der ikke er tid til forberedelse og – det må man ikke glemme - over det kaos, som den lange skoledag har skabt på mange skoler. For der er jo ingen grænser for, hvad skolepolitikerne har proppet ind i den lange skoledag: Understøttende undervisning, lektiecafeer, motion til alle hver dag, åben skole, flere timer i en række fag osv. Som om eleverne og lærerne er på skolerne 24/7.

LÆS DEBAT

Endelig, langt om længe, er det som om, at en lille bitte flig af virkeligheden på skolerne, er ved at trænge ind på Christiansborg. Og der er nu åbnet op for, at man ude i kommunerne kan gøre skoledagen kortere.

Skolepolitikerne bag folkeskolereformen udsendte som bekendt d. 26. august et såkaldt hyrdebrev til kommunalbestyrelserne. Heri står blandt andet:

»I forbindelse med reformen blev indført en ny bestemmelse i folkeskoleloven, som giver kommunerne mulighed for at afkorte undervisningstiden ved at konvertere den understøttende undervisning til to-voksen-undervisning i fagundervisningen«.

Ingen gør sig illusioner om, at initiativet vil råde bod på alle de ulykker, som Lov 409 og folkeskolereformen har skabt. Men der er dog tale om et lille skridt i den rigtige retning. Lærerforeningen har da også bakket op.

Der er derimod ikke den store opbakning at hente i kommunerne, hvor man stadig sidder tungt på hænderne.

Berlingske var forleden i kontakt med borgmestre fra 27 kommuner - ud af disse er der kun 3, der tilkendegiver, at hyrdebrevet har resulteret i overvejelser om at forkorte skoledagen. 4 svarer »ved ikke«, mens hyrdebrevet ikke har fået de resterende til at overveje ændringer af skoledagen.

LÆS ELEV I 9. KLASSE

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby gav hyrdebrevet følgende kommentar med på vejen:

»Jeg har en forventning om, at kommunerne forholder sig til brevet, hvis de ikke har gjort deres hjemmearbejde godt nok… Det er ikke bare et stykke papir, som forligskredsen har udsendt«.

Skolepolitikerne på Christiansborg laver alle ulykkerne, og nu er det op til kommunerne og skolerne at rydde op bagefter. Det har vi set før. Mange lærere er trætte af det hele og overvejer at finde andet arbejde. Og vreden er forsat – forståeligt nok - stor på mange skoler.

Nu er det muligt at gøre elevernes lange skoledag en smule kortere, hvis kommunerne vil. Men der er fortsat lang vej endnu….

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden