Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Simon Emil Ammitzbøll
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamismen er vor tids totalitarisme, som vi bør frygte og bekæmpe

Islamismen er en fjende af demokratiet, og demokratiets fjender bekæmper vi.

Simon Emil Ammitzbøll
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samme år som Hitler overtog magten i Tyskland, skrev socialdemokraten Hartvig Frisch bogen ’Pest over Europa’ med undertitlen ’Bolschevisme – Fascisme – Nazisme’.

Nu afdøde tidligere folketingsmedlem Jesper Langballe fik ørerne i maskinen, da han sagde, at Islam var en ny Pest over Europa. Det endte i offentlig polemik med Venstres Birthe Rønn Hornbech og endda med en retssag.

Det var også forkert eller måske nærmere upræcist af Jesper Langballe at sige, at islam er en pest over Europa. Det havde været mere på sin plads at sige, at islamismen er en pest over Europa. Ja, den er såmænd en pest over hele verden.

Islamismen er nemlig vor tids totalitarisme, som vi bør frygte og bekæmpe. Inden folk hidser sig for meget op, er det vigtige skel selvfølgelig mellem muslimer og islamismen. Man kan sagtens være muslim uden at være islamist. Og det gælder ganske givet for flertallet af eksempelvis danske muslimer. Men der er desværre et stort mindretal af islamister, fra syrienskrigere over Grimhøjmoskeen til Hizb Ut Tahrir, Kaldet til Islam og så de ikke organiserede, som bare støtter islamismen i deres tanker og hjerter.

Kampen for frihed handler også om at bekæmpe dem, der vil afskaffe friheden, lige så snart de får mulighed for det

Som professor Frederik Stjernfelt slår fast på forsiden af fredagens udgave af Weekendavisen, er der en lige linje mellem islamismen og terroristerne. Der er en sammenhæng mellem denne ideologisk-religiøse bevægelse og den terrorisme, som vi har været vidne til fra 11. september og til i dag.

LÆS LEDER

Han understreger meget rigtigt, at »Kampen imod islamismen er både social, politisk, økonomisk og militær, men det er vigtigt at forstå, at det helt centralt er en ideologisk kamp, og den vil næppe slutte i vores levetid. Så meget vigtigere er det, at Vesten i helt anderledes omfang end hidtil står fast på sine egne grundprincipper: Oplysning. Ligestilling. Tolerance. Ytringsfrihed. Trosfrihed. Demokrati«.

Faren er, at angrebet på det liberale demokrati medfører, at dem, der vil rulle de vestlige værdier tilbage, får vind i sejlene. At vi i frygt og forsvar afskaffer kernen i vores egen samfundsform og giver køb på de værdier, der historisk set har givet frihed og velstand til europæerne. Det er det dilemma, som forfatteren Kåre Bluitgen beskriver i bogen ’Til gavn for de sorte’. I forsøget på at ville være tolerant over for minoriteter accepterer man også de intolerante, hvilket kun gavner Islamister såvel som de europæere, der ikke har øje for vore egne værdier.

Derfor må vi stå fast på vores værdier og slå fast, at islamismen er en fjende af demokratiet. Og demokratiets fjender bekæmper vi. Præcis som vi bekæmpede fascismen, nazismen og kommunismen. Derfor skal vi udvide vores ytringsfrihed. Derfor skal vi straffe dem, der prøver at true eller intimidere andre til ikke at kunne bruge deres ytringsfrihed. Derfor skal vi afvise at give ly til mennesker fra andre lande, som modarbejder vores folkestyre. Derfor skal vi målrettet gå efter de ekstreme miljøer. Og vi må - for Guds skyld, om man vil - bruge vores ytringsfrihed til at skrive, sige og tegne som vi vil. Med forfatteren Salman Rushdies ord: »Gode mennesker giver efter for frygten og kalder det respekt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS DEBAT

Kampen skal selvfølgelig foregå på retsstatens præmisser og uden at sætte din og min frihed over styr. Men kampen for frihed handler også om at bekæmpe dem, der vil afskaffe friheden, lige så snart de får mulighed for det. Hitler afskaffede demokratiet i Weimarrepublikken straks efter, han havde overtaget magten. Kommunisterne i mange østbloklande gennemførte skinvalghandlinger. Med en populær vittighed går vore dages islamister ind for ’En mand – en stemme’ med tilføjelsen ’En gang’. Vi må ikke forledes til at tro andet.

Kampen imod islamisterne bliver hverken overstået i dag eller i morgen. De forfærdelige terrormord i Frankrig i disse dage, bliver desværre ikke de sidste angreb fra islamisternes side på den frie, demokratiske verden. Men vi får først for alvor løst problemerne, når vi erkender og anerkender, at islamismen er over os. At vi skal stå fast på vores værdier. At vi sammen må bekæmpe islamismen. Og at islamismen er en pest over Europa.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden