0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Philip Ytournel

Debattører
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er nødt til at gribe ind i Skat. Ellers risikerer vi, at hele grundlaget for vores samfunds­model skrider

Vores samfund bygger på en kontrakt, hvor alle kan regne med fællesskabets hjælp. Til gengæld er det en forudsætning, at enhver yder sit og betaler sin skat. De store udfordringer i Skat har rystet tilliden til den kontrakt.

Debattører
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Endelig ser det ud til, at regeringen ikke længere kan undslå sig. En undersøgelseskommission af Skat er på vej. Det sker ikke med Løkke, Jensen og Lauridsens gode vilje. De har længe sprællet og kæmpet imod. Men takket være et godt samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har de måtte opgive kampen og bide på krogen.

Det har længe sejlet i Skat, og skiftende regeringer har helt sikkert kunne gøre mere for at rette op på problemerne. Ingen – heller ikke mit eget parti – kan løbe fra det fælles ansvar, det danske folkestyre har for, at det er gået så galt. Alligevel er der selvsagt en grund til, at Venstre har været så store modstandere af at få undersøgt sagerne til bunds. Den helt store skurk er Kristian Jensen.

Man krummer jo tæer, når der vises tv-klip, hvor han som ung skatteminister fortæller vidt og bredt om, at man skam sagtens kan få et lige så effektivt skattevæsen, selv om man skærer massivt i ressourcerne

Kristian Jensen er ansvarlig for de største nedskæringer og de største fejltagelser. Det tror jeg de fleste – inklusiv Jensen selv – kan se. Man krummer jo tæer, når der vises tv-klip fra tiden, hvor han som ung skatteminister fortæller vidt og bredt om, at man skam sagtens kan få et lige så effektivt skattevæsen, selv om man skærer massivt i ressourcerne.

Når vi har brug for en kommission til at grave ned i, hvad der gik galt hvornår og hvordan, skyldes det selvsagt, at vi har behov for at få belyst sagen så grundigt, at ingen nogensinde igen vil slippe afsted med at lave lignende manøvrer. Desuden er det vel rimeligt, at vi finder ud af, hvor meget der kan tilskrives inkompetence, og hvor meget der skyldes et ideologisk opgør med Skat.

Det er ingen hemmelighed, at det borgerlige Danmark med Venstre i spidsen igennem mange år har haft det som et selvstændigt politisk mål at 'stække Skat'. Er det i virkeligheden der, hunden ligger begravet?

Disse spørgsmål er vigtige. Tilliden til Skat er på et meget lavt niveau. Det skal der gøres noget ved. Vores samfund bygger på en kontrakt, hvor alle kan regne med fællesskabets hjælp. Til gengæld er det en forudsætning, at enhver yder sit og betaler sin skat. De store udfordringer i Skat har rystet tilliden til den kontrakt. Hvis vi ikke griber ind, risikerer vi, at hele grundlaget for vores samfundsmodel skrider.

I Socialdemokratiet ønsker vi at styrke skattevæsenet markant ved at ansætte 1.000 ekstra medarbej­dere fordelt på fire nye regionale skattecentre.

Hvert af centrene skal arbejde med et prioriteret område, hvor der er potentiale til både at begrænse skattegabet, øge indtægterne og genoprette tilliden til Skat. Samtidig skal der sættes ind over for dem, der forsøger at snyde med skat og moms, mens livet skal gøres lettere for de borgere og virksomheder, der følger reglerne og betaler deres skat.

Det, den nuværende regering er gået med til at gøre foreløbigt for at rette op på tingene, rækker desværre kun til at løse de allermest nødvendige pligtopgaver. Men der er brug for meget mere, hvis vi skal få styr på problemerne i Skat.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?