Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TV-psykiater Day Poulsen, bliv ved din læst

Det er skæbnens ironi, at Henrik Day Poulsen kritiserer DR-nyheder for at drive politik frem for journalistik, når han selv konstant bruger sin status som psykiater til rabiate statements.

Brian Esbensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykiater Henrik Day Poulsen (HDP) har i efterhånden en del år været flittigt brugt i medierne som ekspert, ofte i forbindelse med større kriminalsager, men han har åbenbart meget mere på hjerte, og han er derfor begyndt at blande sig i den offentlige debat.

Særligt - ja, faktisk udelukkende - når det drejer sig om udlændinge og islam.

I forbindelse med sommerens halal-debat klogede HDP sig således i den kontekst, og for en månedstid siden var han pludselig blevet Mellemøst-ekspert og stillede i et indlæg i Berlingske diagnosen for hele regionen, og den var så håbløs, at man ikke vidste, om man skulle grine eller græde.

Nu er HDP på banen igen.

Denne gang i forbindelse med et indslag i DR-nyheder, hvor en 15-årig psykisk syg dreng fra Kosovo var blevet nægtet asyl i Danmark, og HDP fortsætter den nedladende og usympatiske stil, som allerede er ved at blive hans varemærke.

LÆS MERE'Når DR udformer vores udlændinge politik' ( eksternt link)

DR-nyheder havde åbenbart henvist til et konkret præparat som værende et anti-depressiv. Det var det ikke, det var et anti-psykotisk middel.

HDP's konklusion var klar: DR udformer vores asylpolitik (via misinformation), og den socialdemokratiske justitsminister, Morten Bødskov, som ellers havde lovet en hård (DF-inspireret) kurs var hoppet lige på limpinden:

»Det er meget utrygt for landet at have en så usikker justitsminister. Det skal være Folketinget og ikke DR, der udformer Danmarks udlændingepolitik«, som HDP slutter sin svada.

Henrik Day Poulsen formår både at demonstrere, at han hverken ejer empati eller forståelse for de mest basale dynamikker indenfor international politik

Det er okay at påtale en specifik fejl, men at springe derfra og så til at konkludere, at DR har en politisk agenda, som oven i købet omsættes til faktisk politik, nærmer sig jo konspirationsteoretisk vrangforestilling.

Selv om det næsten ikke er muligt, var HDP's forrige 'analyse' endnu mere håbløs.

LÆS MEREHenrik Day Poulsens indlæg 'Den syge arabiske patient' ( eksternt link)

Omdrejningspunktet var Mellemøsten og Syrien-konflikten, og HDP formår både at demonstrere, at han hverken ejer empati eller forståelse for de mest basale dynamikker indenfor international politik.

Hans grundlæggende pointe er, at den arabiske verden må lære at tage et ansvar - og f.eks. hjælpe de syriske flygtninge - snarere end at tro, at Vesten kommer dem til undsætning.

Ud fra den præmis bevæger skyder HDP så ellers løs på muslimer og den arabiske verden. Tag f.eks. den her lille bid:

»Vesten forsøgte i Afghanistan og Irak at gøre en forskel ved at tro, at den muslimske verden ønsker vores værdigrundlag. Det gør den ikke. Den ønsker stadig at leve på en middelalderlig vis med kvinder i niqab og død over homoseksuelle og jøder«.

Tag den! Det er jo nærmest en præstation i sig selv, at sige så meget vrøvl på så få linjer, og man aner simpelthen ikke, hvor man skal starte og hvor man skal slutte, hvis man vil kommentere på udsagnet.

Fakta lader ikke til at interessere Henrik Day Poulsen

Det er bare sludder fra ende til anden, krydret med en så stereotypiserende fremstilling af 'araberen', at en gammel amerikansk westerns fremstilling af 'de vilde rødhuder' pludselig forekommer nuanceret og oplysende i det lys.

Indlægget om Mellemøsten/Syrien er skrevet få dage efter det kemiske angreb, der fik Vesten til at overveje en intervention, og HDP omtaler konsekvent de sårede, fordrevne eller døde, som »de stakkels syrere«, hvilket netop skal opfattes ironisk.

HDP har ikke skyggen af sympati for disse mennesker. Tværtimod: De opfører sig som »forkælede børn« og »hader Vesten« alle sammen.

Ironien er bare, at hele præmissen i den pågældende sammenhæng - de arabiske stater skal tage et ansvar - allerede er realiteten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De mange millioner fordrevne syrere får netop hjælp i nærområdet, særligt i Jordan, Tyrkiet og Libanon, og både flygtningene og den politiske opposition modtager milliardhjælp fra Qatar og Saudi Arabien.

Men fakta lader ikke til at interessere HDP, og nu har han i tre indlæg i træk - det ene mere uhjælpeligt end det foregående - kloget sig på hvordan muslimer er.

Må man blande sig i en debat, der ikke umiddelbart vedrører ens kerneområde? Ja, naturligvis må man det. Men man må også gerne demonstrerer at man har forsøgt at sætte sig bare lidt ind i tingene og i øvrigt.

Det er ikke tilfældet med HDP.

Til gengæld står det lysende klart, hvorfor han er psykiater og ikke samfundsforsker, herunder Mellemøstekspert, og man tør simpelthen ikke tænke den tanke ende, at han forstår sine patienter lige så dårligt som han forstår politik og samfundsforhold.

Derfor, Henrik Day Poulsen, hold dig til psykiatrien, eller læs et par bøger om politik, islam og Mellemøsten, inden du kloger dig i en landsdækkende avis om emnet. Jeg sender gerne et par anbefalinger.

I din korte karriere som samfundsdebattør har du ikke udstillet andet end din uvidenhed og totale mangel på empati.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden