0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

10 års fængsel for blasfemi: Historiker vil tage 13-årig drengs straf

Polsk historiker vil tage fængselstraf for nigeriansk dreng, idømt 10 år bag tremmer for at krænke Gud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nigeria Presidency/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Nigeria Presidency/Ritzau Scanpix

Nigerias præsident, Muhammadu Buhari, har modtaget et brev fra den polske historiker Piotr Cywinski: Historikeren foreslår, at han og 119 andre frivillige tager en måned hver af de 120 måneder bag tremmer, som 13-årige Omar Farouq er idømt for at udtale sig blasfemisk i en samtale med en kammerat.

Navn på debattør
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Navn på debattør
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Nu må vi ikke glemme Omar Farouq.

Indrømmet. Andre problemer presser sig på. Og ikke kun en uduelig amerikansk præsident, som risikerer at blive genvalgt. Heller ikke alene en klimakrise, som truer vores børns fremtid. Og ikke kun bekræftelsen af, at alt for mange mænd misbruger deres stilling til seksuelle overgreb.

Omar Farouq er kun 13 år, og hvis en religiøs domstol i det nordlige Nigeria får sin vilje, skal drengen tilbringe de næste 10 år af sit liv i fængsel – altså resten af sin barndom plus begyndelsen af ungdommen – for at tale grimt om Gud.

Grimt om Gud? I fængsel?

Det burde høre hjemme i spalter for smagløs spøg og skæmt.

Men den er god nok, gal nok. En sharia-domstol i Kano-provinsen har, uden at drengens advokat var til stede, bestemt, at fængsel er nødvendigt for at straffe den formastelige purk.

Lad os lige forstå det ret. Har Omar Farouq besteget en talerstol og udbasuneret en anfægtelse af Vorherre? Har Omar Farouq samlet sine tanker og udgivet dem i en bog, spredt over hele Nigeria? Har knægten kastet sig ud i hån, spot og latterliggørelse af selve forestillingen om en gud?

Næh, det har han ikke. Og selv om han havde, skulle det vel ikke bringe en dreng i fængsel?

Omar Farouq er alt for for ung til at overskue sine handlinger

Alt, hvad Omar Farouq har ’gjort’, er, at han i en samtale med en kammeret har udtrykt sig på en måde, som domstolen kalder blasfemisk.

Rygtet spredte sig – godt nok fik drengens beskikkede advokat ikke besked, før en dom var fældet, men thi kendtes for ret: 10 år i spjældet.

Omar Farouq er alt for for ung til at overskue sine handlinger. Men han skulle være omfattet af FN’s børnekonvention, have ret til beskyttelse, også ret til juridisk hjælp, hvis han måtte have brudt en lov. Et barn skal ikke kunne sættes for en domstol uden en advokat og ikke uden videre idømmes fængsel.

Til drengens problemer hører, at han lever – og er dømt – i et samfund med flere konkurrerende retssystemer. I bund og grund har Nigeria verdslige love. Men 12 delstater, blandt dem Kano i det nordvestlige Nigeria, har samtidig religiøse sharia-domstole for deres muslimske indbyggere. Og det er én af dem, der har dømt Omar Farouq til fængsel – skønt hans ’forbrydelse’ næppe ville være strafværdig i forhold til landets verdslige love.

Til drengens muligheder hører til gengæld, at præsidenten for Nigeria kan benåde ham, hvis han vil. Det bekræfter Baba Jibo Ibrahim, en talsmand for den religiøse domstol i Kano, over for Deutsche Welle.

Præsidenten tier foreløbig – skønt FN’s børnefond og alverdens menneskeretsorganisationer klager over fængelsdommen til den 13-årige.

Men nu melder Piotr Cywinski sig på banen til Omar Farouqs fordel.

Cywinski, der er historiker og direktør for museet og mindesmærket for Auschwitz-dødslejren i Polen, har skrevet til Nigerias præsident med to forslag i prioriteret rækkefølge.

Forslag nummer ét til præsidenten: Få dog drengen benådet.

Forslag nummer to, hvis præsidenten ikke vil skære igennem og slå en streg over den religiøse domstols kendelse: Lad andre tage straffen.

Cywinski melder sig som den første frivillige. Hans forslag er simpelthen, at han og 119 andre frivillige tager en måned hver af de 120 måneder bag tremmer, som Omar Farouq er idømt.

»Uanset hvad han har sagt, kan han ikke behandles som fuldt bevidst og ansvarlig i betragtning af sin alder«, mener Cywinski. »Han bør ikke udsættes for et tab af hele sin ungdom, fratages muligheder og stigmatiseres fysisk, følelsesmæssigt og uddannelsesmæssigt for resten af sit liv«.

Som direktør for mindesmærket for Auschwitz, »hvor børn blev fængslet og myrdet, kan jeg ikke ignorere denne skammelige dom«, skriver han til præsident Buhari.

Piotr Cywinski ved, hvad retsløshed før har ført til. I Auschwitz blev flere end 1,1 million mennesker myrdet som kulminationen af det nazististiske tankegods.

Han ved, at verden har andre og flere problemer. Men han opfordrer til, at man ikke glemmer Omar Farouq, men husker, hvor det hele starter – med beskyttelsen af børn.

I givet fald tilbyder han også at forsøge at finansiere drengens skolegang. »På den måde vil Nigeria i stedet for en ødelagt ung mand få en bevidst og uddannet ung borger«.

Det er da et tilbud.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts