Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Roald Als

Jakob Engel-Schmidt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tak til Enhedslisten for at genskabe den ideologiske debat

Landets mest venstreorienterede parti har præsenteret rød nytækning om revolutionen.

Jakob Engel-Schmidt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som nyt medlem af Folketinget spurgte jeg for nogle måneder siden Enhedslistens, Frank Aaen, hvordan det stod til med revolutionen og den måske voldelige socialistiske omstyrtning af samfundet, som beskrevet i partiets principprogram.

Aaen replicerede, at de eksisterende formuleringer måske var en kende 'altmodisch', og man snart ville præsentere nyt materiale.

Dagen er nu kommet, og landets mest venstreorienterede parti har præsenteret rød nytækning om revolutionen og den private ejendomsret. Proletariatets høtyve er heldigvis lagt på hylden og erstattet med flertalslogik, hvilket jeg personligt finder ganske beroligende.

Til gengæld forarger partiets principforfattere med kradse formuleringer om, at ingen må eje virksomhed, eller tjene penge på andre menneskers arbejde.

Bag formuleringen gemmer sig et markant opgør med den private ejendomsret og en blind tillid til kollektivets evne til at skabe vækst og velstand.

Sat i et økonomisk-historisk perspektiv er meldingen modig men også kontrafaktisk.

Personligt har jeg ikke kendskab til noget samfund baseret på kommunistiske værdier og regler, som har skabt hverken velstand eller lykke for sine borgere.

Tværtimod er historien fyldt med eksempler på det modsatte. Listen over, hvordan kommunistiske og socialistiske regimers lighedsmageri har skabt ulykke og menneskelig tragedie, er usandsynlig lang, mens succeskolonnen endnu venter på sit første eksempel.

LÆS KOMMENTAR

Ikke desto mindre er Enhedslisten totalkollektivistiske principmelding det bedste, der kunne ske for den hjemlige ideologiske debat.

Som liberal bekender jeg mig til frihed og råderet over personlig ejendom og produktet af hårdt arbejde. Jeg beundrer mennesker, der risikerer deres private formue for at skabe nye virksomheder, der udvikler innovative produkter og services og fører beskæftigelse med sig.

Jeg mener, den kollektivistiske tanke er grundfæstet i usmageligt lighedsmageri, misundelse og ultimativt vil medføre fattigdom og ulykke.

Moderne virksomheder og iværksætterprojekter er i høj grad et personligt produkt af mennesket bag. Somme tider betyder den økonomiske gevinst ikke så meget for motivationen til at skabe nyt, men ofte er det en ekstra faktor, som sammen med frihedstrangen driver iværksættere og entreprenører fremad.

Ved at kollektivisere frugten af private menneskers arbejde fjerner Enhedslisten effektivt ethvert incitament til at skabe nyt og yde en ekstra indsats.

Hvorfor sætte sig i førersædet og tænke nyt, hvis belønningen er at blive frataget ejerskabet og enhver medbestemmelse over sit hjertebarn?

Resultatet vil derfor være, at enhver iværksætterlyst og skabertrang vil blive reduceret til et minimum, mens vores folkelige verdensmesterskab i lykke langsomt vil blive udskiftet ditto i ugidelighed.

LÆS KOMMENTAR

Ovennævnte argumenter er ikke nye, og er sandsynligvis blevet fremsat adskillige gange tidligere.

Til gengæld er Enhedslistens melding en fremragende syretest for vælgernes hengivenhed overfor partiet. Spørgsmålet er derfor, om 10 procent af danskerne virkelig er klar til at bakke op om en ren nykommunistisk og samfundsomstyrtende tankegang?

De kommende uger giver svaret.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden