Københavner-moske. Vi bør bygge moskeer, uddanne imamer og omfavne islam ind til religionen bliver lige så kedeligt leverpostejsfarvet som folkekirken.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Københavner-moske. Vi bør bygge moskeer, uddanne imamer og omfavne islam ind til religionen bliver lige så kedeligt leverpostejsfarvet som folkekirken.

Filosofferne

Omfavn islam, så religionen bliver lige så kedelig som folkekirken

Statsstøttede trossamfund er håbløst usexede for vrede unge mænd.

Filosofferne

Åbningen af den nye moske på Rovsingsgade i København, har bragt nyt liv til debatten om statsstøtte til trossamfund.

En bekymring går på, at moskeen delvis er bygget for penge, der kommer fra Qatar, som er bannerfører for en yderligtgående form for Islam, og at denne forbindelse risikerer at skinne igennem i det, der forkyndes i moskeen.

Forslagene, der har været fremme i debatten, går på, enten at kappe enhver forbindelse til moskeen, eller at gå i dialog med folkene bag for at få indflydelse. Det sidste ligner de standpunkter som fortalere for en stormoske finansieret med danske penge eller en dansk imam-uddannelse tidligere har givet udtryk for.

Men bør man støtte folks mulighed for at praktisere deres religion økonomisk?

Fra et ateistisk synspunkt er der noget sært ved at dele penge ud til den slags. Folk må selvfølgelig tro på, hvad de vil, men lige frem at finansiere folks dyrkelse af deres tro på jomfrufødsler, liv efter døden eller nisser i et hjørne af baghaven er ikke indlysende nogen fornuftig idé.

LÆS DEBAT

Vrangforestillinger må så at sige stå for egen regning, med mindre der er en god instrumentel grund til det. I tilfældet Islam i den vestlige verden, er der mindst én god grund. Den er, at radikale former for Islam udgør en farlig modkultur, der tiltrækker unge frustrerede mennesker, der søger et radikalt svar på deres bekymringer og problemer.

Tryk avler som bekendt modtryk, og den institutionelle modstand, der er mod Islam i den vestlige verden, som også går ud over det massive flertal af muslimer, der heldigvis lever deres liv fredeligt sammen med os alle, er perfekt egnet som mål for ens vrede, hvis man er ung, frustreret og muslim.

Derfor er løsningen at fjerne trykket, ved at omfavne Islam gennem at bygge moskeer, uddanne imamer og generelt afmystificere religionen.

LÆS DEBAT

Intet er mere ødelæggende for en modkultur end at blive omklamret af majoritetskulturen. Spørg punkerne, hippierne, BZ-erne og de autonome, hvad der blev af alle de fine idealer og vrede paroler, der skulle ændre verden til et bedre sted, og gøre op med majoritetssamfundets kapitalisme og forbrugersamfund?

Svaret er, at borgersvinene vandt, ikke ved at bekæmpe, men ved at indlemme subkulturernes koder og si ideologierne fra.

Der er ikke noget ved at være rigtig punker, hvis man kan købe ternede bukser med nitter i H&M, og der er ikke så meget ved at skilte med sin revolutionsromantik, når alle andre også render rundt i en Che Guevara t-shirt.

Hvor sjovt er det at være stalinist, når man kan købe pelshatte med hammer og sejl i en hver overskudsbiks? Vores kapitalistiske samfund har været skræmmende dygtigt til at indlemme alle andre ideologier i sig selv og slå mønt på den.

LÆS DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I dag er der kun én revolutionær subkultur tilbage, den radikale Islamisme. Hvorfor er der stadig noget ved at være det? Fordi der i vores samfund er masser af eksempler på, hvordan fredelige muslimer ikke passer ind, bliver set som besværlige og ikke bliver anerkendt.

Hvis man så er en ung frustreret person med muslimsk baggrund, der har brug for et sted at vende sin frustration hen, er det til at forstå, at nogle ganske få kaster sig i armene på en ideologi, der er hadsk over for det vestlige samfund.

Løsningen er at være inkluderende over for de dele af Islam, der er fredelige. Derved kan man gennem tiden fremmane en dansk-folke-Islam, gennem at bygge moskeer, uddanne imamer, afholde menighedsrådsvalg og gennem-kommercialisere Eid og andre højtider.

Det er ikke bare mere fordelingsmæssigt rimeligt, at hvis større kollektiv spirituel vildfarelse (folkekirken) skal have penge, så må de andre også få. Det vil altså tage brodden af argumenterne om, at Danmark forfordeler én stor religion, protestantismen, fremfor andre.

Vigtigst er, at det med tiden vil føre til, at Islam i Danmark bliver ligeså leverpostejsfarvet (undskyld udtrykket) og kedelig som vores egen folkekirke.

Den er i dag heldigvis så usexet, at den er ved at gå under. En af fordelene ved det er, at ingen går der hen med sine ungdoms-frustrationer over at ingen-forstår-mig-og-samfundet-er-noget-lort, og at ingen unge mennesker heldigvis er parat til at kæmpe for folkekirken med alt hvad de har kært, eller dø om så det gælder.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden