0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Filosofferne: Kan man både være politisk korrekt og rationel uden at krænke nogen?

En flybesætning i nød afviste en unge, sort, kvindelig læge, da deres billede af hvordan en læge ser ud ikke harmonerede med virkeligheden. Diskrimination eller rationelt jugement?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mette Dreyer/Politiken-Tegning
Foto: Mette Dreyer/Politiken-Tegning

Tegning: Mette Dreyer (arkiv)

Filosofferne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Filosofferne
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sag om racediskrimination sidste år påkaldte sig stor opmærksomhed i de amerikanske medier. På en flyvning med Delta Airlines fik en passager et alvorligt ildebefindende, og flybesætningen spurgte derfor, om der var en læge til stede blandt passagerne. En ung, sort, amerikansk kvinde – Tamika Cross – tilbød at hjælpe, men flybesætningen afviste hende med følgende bemærkning:

»Oh no, sweetie, put (your) hand down. We are looking for actual physicians or nurses or some type of medical personnel, we don't have time to talk to you«.

Men Tamika Cross var læge! Og det var langt fra første gang, Tamika Cross var blevet behandlet med mistro, når hun tilbød sin lægelige assistance, og hun beskyldte Delta Airlines for diskrimination.

Til forsvar for Delta Airlines vil mange formentligt pege på, at kun 2 procent af amerikanske læger er sorte kvinder. Man kunne derfor hævde, at det var helt rationelt, at flybesætningen antog, at den passager, de havde brug for hjælp fra, ikke ville være en sort kvinde, men nok snarere f.eks. en midaldrende hvid mand. Selv om man i bagklogskabens klare lys kan se, at flybesætningen traf den forkerte beslutning, så kan man ikke bebrejde dem, at de i en situation, hvor der står liv på spil, antager, at det er bedre at afvise Tamika Cross og i stedet finde en anden passager — en passager, hvor det i kraft af vedkommendes køn og race er mere sandsynligt, at vedkommende faktisk er læge.

Nogen vil måske tilføje, at det er udtryk for kritisabel politisk korrekthed, når man anklager flybesætningen for racisme og sexisme. Skulle de måske handle irrationelt ved at se bort fra deres statistiske viden om amerikanske lægers demografi i deres forsøg på at redde liv?

Problemet er imidlertid ikke så simpelt. Det er der to grunde til. Den første grund er, at flybesætningen faktisk ikke handlede rationelt, da de afviste Tamika Cross. For den relevante sandsynlighed i situationen er ikke sandsynligheden for, at Tamika Cross er læge, givet at hun er sort kvinde – en sandsynlighed der er betydeligt lavere end 2 procent.

Med mindre man er patologisk lystløgner – de findes, men er trods alt uhyre sjældne – så foregiver man ikke at være læge i en nødsituation

Den relevante sandsynlighed er sandsynligheden for, at hun er læge, givet hun er sort kvinde, OG at hun i den pågældende situation siger, at hun er læge. Den sandsynlighed er formentlig særdeles høj. Med mindre man er patologisk lystløgner – de findes, men er trods alt uhyre sjældne – så foregiver man ikke at være læge i en nødsituation. Flybesætningen havde med andre ord anden relevant information end information om køn og race. Når flybesætningen på irrationel vis stirrede sig blinde på Tamika Cross’ køn og race, så var det måske udtryk for en form for kritisabel modvilje mod at tro, at en person som Tamika Cross kunne være læge.

Den anden grund til, at tingene er mere komplicer