0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Zebraen skal ikke løbe fra sine striber

Johanne Schmidt-Nielsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Her i Weekenden holder vi årsmøde i Enhedslisten - dette indlæg, som i dag bringes i Politiken er et oplæg til debat om venstrefløjens rolle:

Zebraen skal ikke løbe fra sine striber
Der er god grund til, at teserne for tiden fyger om ørerne på os. En borgerlig valgsejr efter syv år med krigspolitik, velfærdsforringelser og ensretning skal tages alvorligt. Det er ikke en mulighed at vente passivt på, at hovedpinen går over. Der er behov for refleksion og fornyelse på venstrefløjen.

Desværre er fornyelse i de seneste årtier blevet synonymt med højredrejning. Men at hoppe på maven ud i den politiske midtersump er ikke svaret på venstrefløjens udfordringer.

At verden og Danmark forandrer sig, betyder ikke, at vi skal forlade vores venstreorienterede værdigrundlag – men det skal danne grundlag for verden af i dag. Her må vi spørge os selv, om vi er gode nok til at tage udgangspunkt i de problemer, mennesker har i dagens Danmark. Venstrefløjen har brug for et reality-tjek.

Nye problemer - nye svar
For flertallet af lønmodtagerne er den primære bekymring ikke længere at få brød på bordet. Og for langt de fleste er arbejdslivet meget andet end fem dages venten på weekend. Vi realiserer os selv i arbejdet, og vi har ansvar og indflydelse. Til gengæld har nye problemstillinger rejst sig: antallet af stressbetingede sygemeldinger eksploderer, og balancen mellem arbejdsliv og familieliv er en stadig kilde til frustration og dårlig samvittighed. Ud over at kæmpe for højere løn og ligeløn skal vi have offensive svar på et arbejdsmarked med balance mellem det meningsfyldte og det ustressede. Det offentlige skal gå forrest og sætte klare mål for, hvordan vi undgår, at mennesker bryder sammen. Kortere arbejdstid og mere fri tid er ikke forældede krav. Oven i købet vil det sandsynligvis kunne betale sig samfundsøkonomisk. Men vi skal turde gå skridtet videre og tage hul på diskussionen om vækst versus velvære.

Velvære kommission
Kravet om velvære er gravalvorligt. Velvære handler ikke om wellness og muddermasker, men kort og godt om at sikre grundlæggende livskvalitet. Danmark er et af verdens rigeste lande. Alligevel skærer hver tiende teenagepige i sig selv, og antallet af depressioner stiger markant. Der er måneders ventetid til en tid ved en psykiater eller en psykolog. Og når man endelig kommer i behandling, skal de fleste betale store summer af egen lomme. Hvorfor er det gratis at få behandlet en brækket finger, mens psykologbehandling af en depression (der kan være mere smertefuld!) sker for egen regning? Hvad skal vi med økonomisk vækst og ambitiøse teenagere, hvis vi ikke kan få vores liv til at fungere? Lad os nedsætte en Velvære-kommission og tage ansvar for det faktum, at tusindvis af mennesker ikke kan holde til at leve i samfundet som det er skruet sammen i dag. Dét er offensiv venstrefløjspolitik med konkret afsæt.

Pas på jagten på magten
Med andre ord: der er brug for nytænkning. Men der er stadig værdier, det er afgørende at holde fast i. Hvis den øvrige venstrefløj - i jagten på magten – glemmer, hvad magten egentlig skal bruges til, er vi lige vidt.

Det er drøn problematisk, at SF og S støtter privatisering af offentlige virksomheder. Hver eneste gang, der privatiseres, betyder det, at der flyttes magt fra folkestyre til direktionsgang. Og vupti er borgerne sat uden for indflydelse. Vi skal holde fast i, at f.eks. kollektiv transport, sundhedssystem og energiforsyning er noget, fællesskabet skal bestemme over – og at fordelingen af samfundets rigdom er afgørende for en demokratisk styreform.

Senest har SF og Socialdemokraterne foreslået at lette topskatten. Hvordan kan man tale om at bekæmpe uligheden, hvis man samtidig vil give dem der har mest mere? Helt ærlig…lad os starte med at lette skatten for de lavestlønnede.

I denne weekend holder Enhedslisten årsmøde. Vi er et parti, der tør diskutere og udvikle os. Og vi har brug for et reality-tjek. Men vi insisterer på, at forskellen på højre og venstre ikke bare er velfærd plus/minus ti procent. Venstrefløjen skal vælge klar tale – frem for visionsløs midtersuppe. Der er ingen tvivl: vi skal tænke nyt. Men zebraen skal ikke løbe fra sine striber.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere