Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Gorm Olesen (arkiv)
Foto: Gorm Olesen (arkiv)
Johanne Schmidt-Nielsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Send et smil til mennesket under kalotten og bag tørklædet

Det er helt og aldeles uacceptabelt, at jøder i Danmark kan føle sig tvunget til at skjule deres religion.

Johanne Schmidt-Nielsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jyllands-Posten fortæller i dag, at danske jøder opfordres til at gemme deres kalotter og davidsstjerner for at undgå chikane, trusler og sågar overfald.

Det er helt og aldeles uacceptabelt, at jøder i Danmark kan føle sig tvunget til at skjule deres religion. Frihed til at mene hvad man vil, og tro på de guder man vil (eller for den sags skyld slet ikke tro på nogen) og være åben og offentlig om det, skal være en selvfølge i Danmark.

Det er skræmmende, at der mindre end en menneskealder efter at jødeudryddelser foregik på det europæiske kontinent, stadig findes antisemitiske holdninger i vores samfund. Både blandt højreradikale grupper og blandt religiøse fundamentalister.

Vold mod og chikane af mindretal hører ingen steder hjemme. Og det er uanset om det er homoseksuelle, muslimer eller jøder, der står for skud.

Israel er ingen undskyldning
Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination har påpeget, at omfanget af overfald og chikane mod jøder i Danmark stiger i kølvandet på konflikter i mellemøsten. For eksempel den israelske regerings invasion af Libanon for nogle år siden og i forbindelse med israelske angreb på Gaza.

Jeg deler som bekendt frustrationen over den fortsatte israelske besættelse af de palæstinensiske områder og den brutale fremfærd overfor den palæstinensiske civilbefolkning.

Men det er fuldstændig uacceptabelt, at nogle personer lader den frustration gå ud over jøder i Danmark eller for den sags skyld andre steder. Mennesker, der intet som helst ansvar har for den israelske regerings krænkelser af menneskerettigheder og international ret.

At kritisere den israelske regerings fremfærd over for palæstinenserne har selvfølgelig intet med antisemitisme at gøre. Ligesom kritik af USA's krigsførelse i Irak ikke er anti-amerikanisme, eller kritik af den danske krigsførelse i Afghanistan ikke er anti-dansk.

Men i det øjeblik at mennesker -blot på grund af deres jødiske tro og baggrund - stilles til ansvar for den Israelske regerings ugerninger er den røde linje krydset med flere tusind kilometer. Så er det antisemitisme. Og så skal der siges klart og entydigt fra.

Vi kan selv gøre noget
Enhedslisten har i flere år presset på for, at det danske politi uddannes bedre i at spotte og registrere såkaldte hadforbrydelser. Og faktisk er politiet i løbet af de seneste år kommet godt i gang. Men vores politikorps kan og skal blive endnu dygtigere.

I Danmark er det en strafskærpende omstændighed, hvis vold eller trusler er f.eks. racistisk eller homofobisk motiveret. Hvis et overfald på to mænd skyldes, at de kysser hinanden, straffes der simpelthen hårdere, end hvis der ”blot” er tale om ”almindelig vold”.

Det kræver imidlertid, at politiet opdager og registrerer, at det er en hadforbrydelse, der er tale om.  Og det kan og skal politiet som sagt blive bedre til. Også selvom der er sket store fremskridt i de seneste år. En mulighed kunne være at lære af svenskerne, der har uddannet specialister i politiet, der kan rådgive kollegerne.

Derudover mangler der viden i Danmark. Langt fra alle hadforbrydelser anmeldes, og vi er ikke i nærheden af at have overblik over, hvor mange hadforbrydelser, der rent faktisk finder sted i det danske samfund.

Send et smil
Så længe jøder skal gemme kalotten, så længe homoseksuelle ikke kan hånd i hånd, så længe der bliver spyttet og bandet efter kvinder, der går med tørklæde, så har vi et problem. Og det er et problem, som vi alle er ansvarlige for at løse.

Send et smil til mennesket under kalotten, bag tørklædet eller på vej ud fra bøssebaren. Grib ind når du ser chikane eller trusler. Sig fra når du hører nedladende, racistiske eller antisemitiske kommentarer. De fleste har sikkert oplevet at sidde til julefrokoster eller familiefester, hvor samtalen pludselig udvikler sig til fremmedfjendsk eller små-homofobisk snak. Sig fra! Også selvom det ødelægger den gode stemning. Somme tider er det nødvendigt.

Shalom.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden